Je elektrische auto opladen via het stopcontact: de voor- en nadelen
Bij de aanschaf van een elektrische auto wordt vaak een laadkabel meegeleverd om de auto op te laden aan het stopcontact. De meningen over het gebruik hiervan zijn verdeeld. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen onder elkaar.
Bij het opladen van een elektrische auto via het stopcontact is het belangrijk te realiseren dat dat kan via Mode 1 Mode en 2 oplader. Mode 1 opladen is laden via het stopcontact zonder beveiliging en begrenzer. Deze vorm van laden wordt sterk afgeraden in verband met brandgevaar. Mode 2 opladen is ook laden via het stopcontact, maar met beveiliging en begrenzer. Mode 2 oplaadkabels worden vaak standaard bij elektrische auto’s geleverd en zijn doorgaans te herkennen aan het kastje dat vlakbij de standaard stopcontactstekker aan de lader zit.
Voordelen
Het grootste voordeel van laden via het stopcontact is dat je de kosten voor het plaatsen van een laadpaal (gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.500) bespaart. Het is daarnaast fors goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal.
De meeste Mode 2-kabels hebben een laadvermogen van 2,3 kW. Er zijn echter 230v-laadlabels te koop waarbij je op de laadbeveiliger de maximale laadstroom kunt instellen. Zo kun je het maximale laadvermogen van 3,7 kW halen wanneer nodig. 3,7 kW is ook het maximale laadvermogen bij een 1-faseaansluiting of een auto die enkel 1-fase laden ondersteunt.
Nadelen
Een groot nadeel van laden aan het stopcontact is het brandgevaar. Voorkom daarom het gebruik van een mode 1 laadkabel en gebruik een mode 2 laadkabel enkel incidenteel. Als je dit doet, gebruik dan geen verlengsnoeren en zorg ervoor dat de kabel is aangesloten op een aparte en goed verzekerde groep in de meterkast. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig de warmte van de stekker te controleren. Tot slot, gebruik alleen hoogwaardige en gecertificeerde laadkabels.
Een ander nadeel is dat het kan gebeuren dat tijdens het opladen van een elektrische auto andere zware elektriciteitsverbruikers (zoals de wasmachine) niet meer gebruikt kunnen worden.
In veel gevallen is laden via een laadpaal toch sneller, dit komt omdat 3-fase laden mogelijk is of omdat de laadkabel via het stopcontact niet het maximale laadvermogen aankan.
Conclusie
Als je weinig rijdt en de elektrische auto daarom niet vaak en snel hoeft op te laden, volstaat laden via het stopcontact. Wel is het dan belangrijk om Mode 2 op te laden, dat betekent: met beveiliging en begrenzer. Ook is het dan aan te raden regelmatig de temperatuur van de kabel te controleren. Bedenk wel: als je weinig rijdt is een (elektrische) auto delen goedkoper dan een (elektrische) auto bezitten. Als je veel rijdt of altijd weg wilt rijden met en volle accu, dan is een laadpaal raadzaam. Over het algemeen zal laden aan een laadpaal sneller en veiliger gaan.
