Ga direct naar het artikel
23 maart 2020

Maximumsnelheid in Nederland naar 100 km per uur

De maatregel is wat ondergesneeuwd, maar volgens planning zijn op maandag 16 maart overal de nieuwe borden geplaatst en is de aangepaste maximumsnelheid van 100 km per uur op alle snelwegen in heel Nederland een feit. De aangepaste maximumsnelheid geldt overdag tussen 6.00 uur en 19.00 uur. Goed om te weten als we straks weer allemaal de weg op mogen.

In de avond en nacht vanaf 19.00 uur tot 6.00 uur is de maximumsnelheid op veel snelwegen zoals we die tot nu toe gewend waren: 120 of 130 kilometer per uur en op aangeduide plekken 100 km per uur. Omdat in de avond en nacht de maximumsnelheid hoger ligt dan overdag, krijgen veel verkeersborden een zogeheten tijdvenster. Zo’n tijdvenster geeft aan wanneer de snelheidslimiet van 100 km per uur geldt. Houd de borden in de gaten als je wilt weten hoe hard je ergens mag.

Stikstofuitstoot terugdringen

De verlaging van de maximumsnelheid is een van de maatregelen die het kabinet neemt vanwege de stikstofcrisis. De snelheidsverlaging is nodig om de stikstofuitstoot terug te dringen, zodat weer ruimte ontstaat voor de bouw.

Veiligheid voorop

Welke snelheid er ook geldt, veiligheid staat voorop. Blijf thuis, maar als je toch de weg op moet, rij dan altijd MONO zonder afleidingen van je mobiele telefoon. Kijken op je telefoon is gevaarlijk en kan je een boete opleveren. Lees het artikel Veilig op weg: wat kun je zelf doen? voor meer tips om veilig op weg te gaan als automobilist.

Overzicht verkeersborden maximumsnelheid

 

Bron beelden: Rijkswaterstaat

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief