Melkveehouder David over landbouwvoertuigen in het verkeer: “Laten we het voor iedere weggebruiker leuk houden.”
Landbouwvoertuigen vragen extra aandacht in het verkeer. David Vandenbooren uit Melleschet, Vijlen, rijdt er als melkveehouder dagelijks mee rond en weet als geen ander wat dat betekent. “Laten we het voor iedere weggebruiker leuk houden door de onderlinge tolerantie te vergroten. En dat begint bij de bewustwording van ons gedrag.” Met de campagne Goed Gezien van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)-regiobestuur Zuid-Limburg laten agrariërs en andere weggebruikers aan elkaar weten en zien wat ze doen. Team Heuvelland ondersteunt de aanpak.
Bijna dagelijks – doordeweeks of in het weekend - is David met zijn tractor onderweg. “Voor het vervoeren van mijn vee, het maaien van het gras, het inkuilen van gras, het binnenhalen van de mais als voer voor mijn dieren en zo kan ik nog wel even doorgaan.” Zijn werkgebied is het Heuvelland en daarvoor heeft hij vrijwel altijd een landbouwvoertuig nodig.
Begrip
“We zijn afhankelijk van het weer, daar plannen we onze werkzaamheden op. Dat bijt elkaar soms wel eens met andere weggebruikers in het Heuvelland. Het mooie weer is ook voor ons het moment om de weg op te gaan om bijvoorbeeld de gewassen te oogsten. Ook al is dat in het weekend. Ons werk kan niet tot maandag wachten. Bewoners in het Heuvelland begrijpen dat. Ze hebben altijd met en tussen agrariërs geleefd en weten wat er allemaal bij komt kijken. Ze stoppen even of gaan automatisch langs de kant van de weg staan.”
Extra goed opletten
“We wijken zelf ook uit voor fietsers of wandelaars. Soms kan dat niet. Bijvoorbeeld in holle wegen. Dan is het even extra goed opletten en stapvoets rijden. Zeker tijdens het hoogseizoen in de zomer als het drukker is op de weg met wandelaars, fietsers, ruiters en motorrijders. Maar doorgaans verloopt alles zonder problemen.”
Anticiperen is ons niet vreemd
“Wij zijn inmiddels wel aan extra drukte en gekke capriolen gewend die we onderweg tegenkomen. De meeste agrariërs rijden al vanaf hun zestiende op de tractor. Daardoor is anticiperen op onbewust gedrag van andere weggebruikers ons niet vreemd.”
Het goede voorbeeld geven
“Attenderen op veiligheid blijft belangrijk, vooral ook bij de schoolgaande jeugd. Als we deze generatie al vroeg bewust maken van gewenst en veilig gedrag op de weg heeft iedere weggebruiker daar profijt van.” En dat blijkt hard nodig. David komt wel eens dagjesmensen tegen die niet weten wat ze moeten doen. “Ze wijken niet uit, maar zetten de auto stil. Ze doen onbewust net het verkeerde omdat ze niet weten hoe het veilig kan. Door meer bewustwording te creëren bij de inwoners van Zuid-Limburg geven zij automatisch het goede voorbeeld voor iedereen op de weg. Ook aan de dagjesmensen die bij mooi weer volop te vinden zijn in het Heuvelland.”
Kennismaken met de tractor
Ook David draagt zijn steentje bij. Samen met collega’s laat hij kinderen spelenderwijs ervaren hoe belangrijk het is om een landbouwvoertuig de ruimte te geven op de weg. “Tijdens de appelplukdagen op een boerderij van een collega laten we kinderen kennismaken met de tractor. Ze vinden het een prachtig voertuig en willen graag meerijden. Het geeft ons de kans om kinderen te laten ervaren hoe het bijvoorbeeld werkt met een dode hoek in zo’n groot voertuig, hoe kwetsbaar je bent als wandelaar of fietser door naast zo’n imposante machine te gaan staan.”
Samen houden we het prettig op de weg
“We hebben samen de taak om het voor iedereen prettig te houden op de weg. Als we allemaal wat meer ruimte geven aan landbouwvoertuigen, maar ook aan fietsers, ruiters en wandelaars dan houden we het samen veilig op de weg. De gemeente heeft de taak om de bermen structureel goed te onderhouden zodat dit een veilige uitwijkoptie biedt voor weggebruikers en wij goed kunnen passeren. Om andere weggebruikers te bedanken zwaai ik altijd even als ze in de berm gaan staan om mij voorbij te laten rijden. Een kleine moeite maar wel zo netjes. Zo stimuleer ik hopelijk ook anderen om het een volgende keer ook zo te doen.”
Het begint met bewustwording
Meer handhaving in het verkeer om ander gedrag te creëren, ziet David niet als de enige oplossing. “Alles begint met bewustwording en handhaving kan hier aan bijdragen. De meeste mensen zijn zich al wel bewust van hun eigen gedrag op de weg. Handhaving kun je inzetten om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zo brengen groepen wielrenners de veiligheid wel eens in gevaar. Er is namelijk weinig verschil in snelheid en dat kan leiden tot vervelende situaties. Om de veiligheid te waarborgen en te bevorderen, kun je hier op handhaven.”
Houd rekening met elkaar!
Het afsluiten van wegen voor andere weggebruikers dan landbouwvoertuigen gaat David net wat te ver. “Rekening houden met elkaar is beter dan exclusiviteit geven. Voor ons is het soms noodzakelijk om bepaalde wegen nemen. Ook de wegen in bijvoorbeeld stiltegebieden. Ik houd er rekening mee, en rij er niet te hard.”

“Laten we het voor iedere weggebruiker leuk houden door de onderlinge tolerantie te vergroten.”

