Overstappen naar elektrisch autorijden: zou je dat wel doen!?
50% van het autoverkeer op de weg is werkgerelateerd. Al dat verkeer zorgt samen met vervoerritten voor 21% van de totale CO2-uitstoot. Dat kan duurzamer. Door bijvoorbeeld te kiezen voor vervoersmiddelen met minder uitstoot zoals de e-bike of een elektrische auto. Je bent dan meteen klaar voor de toekomst. Toch is er nogal wat weerstand tegen een elektrische auto zoals 'Het is (nog te) duur’, 'Ik moet constant laden’ en 'Zijn er wel genoeg laadpalen in de buurt'. Maar klopt dit wel?
Sterke opmars
Nederland telt steeds meer elektrische rijders; zowel privé als zakelijk. Er rijden nu 107.000 volledig elektrische auto’s en 91.000 plug-in hybrides rond. De verwachting is dat het aantal elektrische auto’s de komende jaren flink toeneemt. De komende jaren zullen er ook steeds meer nieuwe elektrische auto’s worden geïntroduceerd, waaronder meer betaalbare modellen. Op dit moment zijn er zo’n 23 modellen in Nederland te koop met een prijsklasse tot maximaal € 50.000.
De actieradius – de afstand die een elektrische auto met een volle accu kan afleggen – wordt steeds groter, gemiddeld is deze al 307 kilometer (Bron: EV Database, 2020). Dat is voor de meeste ritten meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haal je heen en terug dus zonder opladen.
Het laden, inclusief de werking van de laadpalen, vergt een andere handeling en denkwijze dan het voltanken van een auto op brandstof. Het opladen duurt ook langer dan tanken. De exacte oplaadtijd hangt van meerdere factoren af, zoals de laadsnelheid van de auto en de accucapaciteit, maar ook van de weersomstandigheden.
Nu er steeds meer elektrische auto’s komen, neemt ook de behoefte aan oplaadpunten toe. Nederland is internationaal koploper op het gebied van producten en diensten omtrent laadinfrastructuur en telt rond de 52.000 openbare laadpalen en bijna duizend snelladers (Bron: ANWB, 2020). Het doel is om in 2030 1,7 miljoen laadpalen in Nederland te hebben. Er zijn dan zo’n 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen op de weg (Bron: RVO, 2020).
Financiële overwegingen
Elektrische auto’s zijn in aanschaf nog altijd duurder dan vergelijkbare brandstofauto’s. Nu elektrisch rijden in opmars is en er meer modellen komen, zullen de prijzen de komende jaren dalen. Bij meer dan 15.000 km per jaar en/of meer dan 4 jaar bezit van de auto ben je onder de streep goedkoper uit met een elektrische auto dan met een brandstof auto (Bron: Natuur & Milieu, Road to Zero). De pluspunten op een rij:
- Elektrische auto’s behouden hun waarde. Na vijf jaar is een elektrische auto nog bijna de helft van het aankoopbedrag waard. Bij een benzineauto is dat ongeveer 40 procent en bij een dieselwagen 30 procent (Bron: ANWB, 2020).
- De onderhoudskosten van een elektrische auto liggen vele malen lager dan die van een brandstofauto. Dit komt doordat een elektrische auto uit minder bewegende onderdelen bestaat dan een auto met een verbrandingsmotor.
- De grote winst zit in het verschil tussen de kosten voor brandstof en voor laden. Hier is een elektrische auto 40 procent tot 50 procent goedkoper in vergelijking met een brandstofauto.
Zelf uitproberen? Dat kan!
Als je een elektrische auto gaat aanschaffen wil je eerst ontdekken of elektrisch rijden wel iets voor je is. Medewerkers van aangesloten partners van Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB) kunnen een week kiezen uit de Renault Zoë, een BMW I3, een Nissan Leaf en de Mini Electric. Je betaalt een eigen bijdrage van € 50 voor de probeerweek inclusief 2.000 km. Reserveren kan op de website: www.ontdek-de-ecar.nl. Werk je niet bij een aangesloten partner, vraag dan zeker eens naar de mogelijkheden bij een autodealer voor een testrist.
‘Ontdek de e-car’ heeft geholpen bij maken keuze
Bart probeerde via Ontdek de e-car een elektrische auto en schafte er uiteindelijk ook een aan: “Ontdek de e-car heeft mij geholpen om de keuze te maken om voor elektrisch rijden te gaan. Het past bij onze levenswijze om bewust na te denken over het gebruik van energie en onze CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. We hebben al zonnepanelen op ons dak en een warmtepomp. Nu we over gaan op elektrisch rijden, schaffen we binnenkort extra zonnepanelen aan om deels met onze eigen elektriciteit rond te rijden. De meeste autoritten rij je toch in je eigen omgeving. Dus die lange reis een keer per jaar tijdens de zomervakantie moet je er naar mijn mening niet van weerhouden om over te gaan op elektrisch rijden.”
Lees het hele verhaal van Bart bij onze blogs.

