Participatie voor keuze laadpalen in Zuid-Limburg succesvol
Elektrisch vervoer komt voor iedereen dichterbij en wordt meer en meer de norm. Daarvoor zijn natuurlijk voldoende laadpunten nodig. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis op te laden. Daarom zorgen gemeenten in Zuid-Limburg voor voldoende laadinfrastructuur in de openbare ruimte, op plaatsen waar de behoefte het grootst is. Er zijn in Zuid-Limburg inmiddels bijna 2200 (semi-) publieke laadpunten.
Daarover hebben zij in 2020 afspraken gemaakt met energiebedrijf Vattenfall dat de aanbesteding won. Op basis van prognoses wordt per gemeente een plankaart opgesteld en locatiekeuzes gemaakt.
Inwonersparticipatie
Het toenemende aantal laadpalen leidt steeds vaker tot vragen en bezwaren van bewoners. Voor 10 gemeenten in Zuid-Limburg was dit de reden om haar inwoners actief te betrekken bij de locatiekeuze voor deze laadpalen. Het gaat om Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Stein, Vaals en Valkenburg. De plankaart met potentiële locaties is omgezet in een openbare, digitale en interactieve kaart waarop inwoners konden reageren op de voorgenomen locaties. De digitale kaart is voorzien van de nodige informatieve tekst en uitleg. Inwoners konden eenvoudig voorstellen doen voor nieuwe locaties, alternatieve locaties aandragen of andere reacties achterlaten. De binnengekomen reacties zijn door de gemeenten beoordeeld en verwerkt in een nieuwe definitieve plankaart. Per gemeente werden inwoners breed geïnformeerd om te reageren op de interactieve kaart.
Resultaten
Met de interactieve kaart wilden de gemeenten meer draagvlak creëren voor het plaatsen van laadpalen in het algemeen en de gekozen locaties in het bijzonder. Het aantal positieve reacties overtrof ver het aantal bezwaren. Opvallend is ook dat de reacties van inwoners in meerdere gevallen ook echt leiden tot betere locaties, omdat zij de buurt veel beter kennen.
De gemeente Heerlen was één van de gemeenten die gekozen heeft voor het participatietraject. In Heerlen zijn op deze manier 66 locaties bepaald waarop 180 reacties van inwoners zijn gekomen. De verantwoordelijk ambtenaar in Heerlen zegt over het participatietraject:
Betrokkenheid
"In Heerlen krijgen we vaker commentaar op het verkeersbesluit voor een laadlocatie of zelfs pas als de laadpaal wordt geplaatst. Dat wilden we voor zijn, door mensen vooraf bij de locatiekeuze te betrekken. De plankaart plus de communicatieaanpak helpen om de reacties op een toegankelijke manier via één loket te verzamelen gedurende een korte periode. We kunnen dus betere locaties selecteren en er zijn minder bezwaren achteraf omdat mensen eerder en beter op de hoogte zijn."
Wanneer de keuze voor nieuwe plaatsen definitief is, gaat de uitvoerder aan de slag.
Bron: Uit de praktijk van Regio Zuid - Nationale Agenda Laadinfrastructuur
