Ga direct naar het artikel
19 mei 2020

Reguliere dienstregeling OV voor noodzakelijke reizen

OV-reizigers kunnen vanaf juni voor noodzakelijke reizen weer van de reguliere dienstregeling gebruik maken; een mondkapje is verplicht. Zowel NS als Arriva komen met gepaste maatregelen om verantwoord te kunnen reizen. Fietsen mogen nog niet mee in de trein en verschillende scholierenbuslijnen rijden weer. In de bussen stappen we voor de veiligheid van de medewerkers achter of in het midden in. Ook op de stations blijft afstand houden het uitgangspunt.

NS: terug naar de reguliere dienstregeling

Vanaf 2 juni rijden de treinen van de NS weer volgens de reguliere dienstregeling, met uitzondering van een aantal nachttreinen en enkele andere treinen. De NS rijdt met het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50% van de stoelen beschikbaar. Afstand houden blijft het uitgangspunt. Let op: vanaf 1 juni is het gebruik van een mondkapje in het OV verplicht.

Arriva: gepaste maatregelen om verantwoord te reizen

De treinen van Arriva rijden vanaf 1 juni weer via de reguliere dienstregeling met mogelijk langere treinen. Op Pinkstermaandag 1 juni rijden de treinen volgens een zondagsdienstregeling. In verband met de ruimte in de treinen is het vanaf 1 juni (tijdelijk) niet mogelijk om fietsen mee te nemen. De linten, waarmee eerder de vrije doorgang voor machinisten naar de cabine werd gemarkeerd, verdwijnen na 1 juni. Dat geeft meer ruimte voor reizigers. Treincontroleurs zijn weer frequenter op de treinen aanwezig en dragen extra persoonlijke beschermingsmiddelen.

Vanaf dinsdag 2 juni schaalt Arriva het aanbod van haar bussen weer op naar normale werkdag tijdens een vakantiedienstregeling. Daarnaast gaan ook de zogenaamde scholierenbuslijnen 621, 629, 632, 652, 655, 670 en 675* weer rijden. Buslijnen 10 en 350 in Maastricht rijden ook weer elk kwartier. Busvervoer oproepen na 22.00 uur is nog steeds niet mogelijk. Voor de buurtbuslijnen geldt dat Arriva nog bekijkt of en hoe deze opgestart kunnen gaan worden. 
Arriva stelt de veiligheid van haar medewerkers voorop. Stap voor de veiligheid van het personeel in bij de midden- en achterdeur. Arriva werkt aan aanpassingen in de bussen om het instappen bij de voordeur weer mogelijk te maken.

Houd de website www.arriva.nl/limburg in de gaten voor alle actuele informatie over reizen met de bussen en treinen van Arriva vanaf 2 juni. 

Ook op stations afstand houden

Op stations geldt de 1,5-meterregel. Om het voor reizigers makkelijker te maken om 1,5 meter afstand te houden, hebben ProRail en NS met instemming van de treinvervoerders de coronamaatregelen op stations geïntroduceerd. Op stations zijn stickers, pictogrammen en afstandslijnen aangebracht om deze onder de aandacht te brengen. Vanaf 20 mei zullen geleidelijk ook weer meer winkels en services op het station opengaan. Ook hier worden maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen bewaren. Reizigers kunnen straks bij verschillende winkels op het station een mondkapje kopen.

Reis alleen als het noodzakelijk is

Raadpleeg voor vertrek de NS of Arriva-reisplanner om zeker te weten dat jouw trein of bus rijdt. Volg de richtlijnen van de overheid en reis alleen als het noodzakelijk is. Werk zoveel mogelijk thuis en mijdt drukte. Daarom geldt: reis alleen als dat echt nodig is. Alleen samen gaan we de verspreiding van corona tegen.

Signing Coronaregels Op Station Maastricht

Geef je mening: OV-onderzoek naar de effecten van Corona

Om meer inzicht te krijgen in het huidig én toekomstig gebruik van het OV nodigen wij reizigers uit om een online vragenlijst in te vullen. 

Doe je ook mee?

Ga naar de website van De Verkeersonderneming om je aan te melden als deelnemer. Als je meedoet, ontvang je desgewenst de uitkomsten van het onderzoek.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief