Ga direct naar het artikel
30 november 2020

Toch mobiel met een deelauto

Zonder eigen auto minder zelfstandig? Met de op dit moment 64.312 deelauto’s in Nederland kun je mobiel zijn, zonder de vaste lasten van een eigen auto. Al 730.000 personen mogen zich scharen onder deelautogebruikers. Daarmee is het doel, van 700.000 gebruikers in 2021, uit de Greendeal Autodelen II, een jaar eerder dan verwacht behaald. In 2020 steeg het aantal gebruikers zelfs met 42 procent bleek uit het jaarlijkse dashboard Autodelen van CROW-KpVV.

Waarom zou je je auto delen?

Met de op dit moment 64.312 deelauto’s in Nederland kun je mobiel zijn zonder eigen auto. Zeker als je maar paar duizend kilometer per jaar rijdt of niet vaak een auto nodig hebt. Vergeet ook niet de kosten voor het bezit van een auto die je je bespaart. Bovendien is het beter voor het milieu. Andersom, als je auto vaak stil staat, kun je extra geld verdienen door je auto aan te bieden als deelauto. Start eens met het delen van een auto met vrienden of familie. Bevalt dat? Via Snappcar kun je je eigen auto beschikbaar stellen om te delen met anderen. Besloten om je eigen auto de deur uit te doen? Bij Greenwheels en Connectcar zijn aanbieders van deelauto’s in Zuid-Limburg als je zelf geen auto hebt.

Nog meer deelauto’s

Het is de doelstelling om 100.000 deelauto’s in Nederland rond te hebben rijden in 2021. In één jaar zijn er weliswaar 13.000 deelauto’s bijgekomen, maar meer inspanning blijft noodzakelijk om de doelstelling te halen. Momenteel zijn er in heel Nederland per 100.000 inwoners 369 deelauto’s beschikbaar en de vraag naar deelauto’s is toegenomen door de stijging van het aantal gebruikers.

Een tweede uitdaging is om het aantal beschikbare elektrische deelauto’s op te plussen. Een groot deel van de beschikbare deelauto’s rijdt op elektriciteit. Van de 64.312 deelauto’s is 8,2 procent elektrisch, waarvan 6 procent volledig elektrisch. Ter vergelijking: van alle personenauto’s in Nederland rijdt slecht 2,7 procent op elektriciteit, waarvan 1,2 procent volledig.

Bron: Verkeersnet, 30 oktober 2020

 

 

 

 

 

Green Deal Autodelen II

Greendeal Autodelen II is in oktober 2018 getekend voor drie jaar en heeft het doel om bedrijven, overheden en burgers te stimuleren hun mobiliteitsbehoefte zoveel mogelijk in te vullen met autodelen, ter vervanging van een eigen auto. Verder streeft dit akkoord na om het aantal parkeerplaatsen te verminderen zodat in steden meer ruimte komt voor groen, recreatie en schone vervoersmiddelen.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief