Ga direct naar het artikel
9 maart 2021

(Tweedehands) elektrische auto aanschaffen

Een elektrische auto aanschaffen is goed voor het milieu en je portemonnee. Bovendien wordt het met subsidie van de overheid extra interessant. In 2021 stelt de overheid € 2.000 subsidie ter beschikking voor het kopen van een tweedehands elektrische auto. Wel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

Prijs

Meestal is een tweedehands elektrische auto iets duurder dan een vergelijkbaar tweedehands model op brandstof. Op basis van onderzoek van ING is de verwachting dat elektrische auto's die nu nieuw verkocht worden, over vijf jaar nog zo'n 40 tot 50 procent van de nieuwprijs waard zijn. Voor benzine- en dieselauto's is dit ongeveer 30 tot 40 procent. Daardoor is het ondanks de iets hogere aanschafprijs voor je portemonnee interessant om een (tweedehands) elektrische auto te kopen. Ook zijn de maandelijkse kosten van een elektrische auto lager dan bij een brandstofauto. Dat maakt elektrische auto’s een interessante tweedehands optie. Het is extra aantrekkelijk door de subsidie voor tweedehands elektrische auto’s (Bron: Milieu Centraal).

Accupakket

Actieradius

Heel belangrijk bij de aanschaf van een elektrisch voertuig (EV) is de staat van de batterij, terwijl je bij een auto met verbrandingsmotor vooral op de kilometerstand let. Dat telt bij een EV iets minder, want zijn aandrijflijn is minder gevoelig voor slijtage en daar komt bij dat de meeste elektrische occasions niet zo heel veel hebben gereden. Voor inzage in de staat van de accu kan de dealer/handelaar de State of Health-waarde in het systeem uitlezen. Een goede proefrit brengt eveneens veel aan het licht (Bron: Autoweek). Kijk voor tips en waar je op moet letten op de website van Milieu Centraal.

(Snel)laden

Sommige oude elektrische auto’s hebben nog niet de mogelijkheid om te snel laden. Als je vaak lange ritten maakt is het niet handig als je dan lang moet wachten voordat je weer door kan met een goed gevulde accu.

Daarnaast is het handig om te bedenken wat voor laadmogelijkheden je hebt: kan je op de oprit een laadpaal plaatsen of moet deze op straat komen. Als de paal op straat geplaatst moet worden, is het handig om dit op tijd aan te vragen bij de gemeente. Verder is het handig om ook altijd even de laadkabels te controleren.

Kijk verder of de accu nog garantie heeft. De meeste automerken bieden een garantie van 8 tot 10 jaar of tot 160.000 of 180.000 kilometer. De garantie houdt in dat de batterij vervangen wordt als hij binnen die periode minder dan 70% van het originele vermogen heeft (Bron: Milieu Centraal).

Minder onderhoud

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstof auto: de remmen slijten veel minder, er zijn geen bougies en er zijn geen filters (behalve voor het interieur). De onderhoudskosten beperken zich dus in principe tot de banden en het onderstel (Bron: Autoweek).

Voorwaarden subsidie

Vanaf 4 juni 2020 kun je € 2.000 subsidie krijgen als je een tweedehands elektrische auto koopt. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je moet de occasion kopen bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.
  • Je moet de auto kopen als particulier, ondernemers krijgen geen subsidie.
  • Het bereik van de auto in nieuwe staat moet minstens 120 kilometer zijn.
  • De subsidie geldt voor kleine of compacte middenklasse auto’s met een oorspronkelijke nieuwprijs tussen de € 12.000 en € 45.000. Op nlstaat een lijst met auto’s waarvoor je subsidie kunt krijgen.
  • De subsidie komt uit een subsidiepot. Als die leeg is, dan kun je dat jaar geen subsidie meer krijgen. 
  • Per persoon kun je slechts een keer in aanmerking komen voor de subsidie.

Kijk voor meer informatie over de subsidie en het aanvragen op rvo.nl.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief