Ga direct naar het artikel
10 februari 2020

Vastelaovend vieren in Zuid-Limburg?

Van zondag 23 tot en met dinsdag 25 februari 2020 kleurt heel Zuid-Limburg weer rood-geel-groen. Ga veilig en voorbereid op weg en lees onze bereikbaarheidsinformatie.

Wanneer zijn de optochten en activiteiten?

 • Auw Wieverbal in Valkenburg op donderdag 20 februari 2020.
 • Inhalen van Prins Carnaval in Maastricht op zaterdag 22 februari om 14.11 uur.
 • Grote carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem’ in Maastricht op zondag 23 februari om 13.33 uur. De kinderoptocht van Valkenburg om 15.11 uur en de Grote Optocht van Margraten om 14.11 uur. De Grote Optocht van Heerlen gaat van start om 12.11 uur, die van Sittard om 12.55 uur en de Waereldsjtadvastelaovesoptoch van Geleen om 13.49 uur.
 • Op carnavalsmaandag 24 februari om 13.45 uur de Grote Optocht van Brunssum, de Grote optocht van Valkenburg om 13.11 uur en in Meerssen om 14.11 uur. De Grote Optocht van Heerlerheide start op carnavalsmaandag om 13.11 uur, de optocht van Munstergeleen om 14.11 uur en de optocht van Beek om 13.30 uur.
 • Kijk voor een overzicht van de starttijden van alle optochten in Zuid-Limburg op: optochtenkalender.nl/nederland/limburg.html

Openingstijden winkels

Tijdens carnaval zijn in Sittard-Geleen en Maastricht de winkels van zondag 23 tot en met dinsdag 25 februari gesloten. De supermarkten en carnavalswinkels zijn wel open. In Heerlen zijn de winkels op dinsdag 25 februari wel weer open tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De woonboulevard is tijdens de carnavalsdagen wel geopend. Kijk voor de exacte openingstijden op de websites van de betreffende winkels.

Reis voordelig en veilig met de borrelbus in Maastricht

Vier je carnaval in Maastricht? Maak dan van zaterdagnacht 22 februari tot en met dinsdagnacht 25 februari gebruik van de nachtborrelbus van Arriva. De bussen brengen je tussen 0.35 en 3.35 uur vanaf de halte Boschstraat/Maagdendries naar huis!

 • De streekborrelbussen (lijn 150, 153 of 154) rijden naar Gulpen, Eijsden en Valkenburg en kosten € 7,50 per persoon per dag.
 • De stadsborrelbussen (lijn 151, 152, 155, 156 of 157) rijden naar Heer - De Heeg, Amby, Bunde - Meerssen, Malberg, Daalhof – Wolder en kosten € 5,- per persoon per dag.

Je kunt in de voorverkoop een passe-partout voor vier dagen kopen, voor de stadsbus kost een vierdagenkaart € 15 per persoon en voor de streekbus € 22,50. Kijk voor meer informatie over de borrelbus, het bestellen van kaartjes en de complete dienstregeling op de website van Arriva.

Tip: Het is voordeliger om je ticket online in de voorverkoop te kopen via de website van Arriva. Alleen dan is je heenreis naar Maastricht met de reguliere bus ook gratis. Een kaartje kopen kan ook bij de chauffeur in de borrelbus met je pinpas en is dan alleen als enkele reis geldig. 

Met het OV

Houd er rekening mee dat door de verschillende carnavalsevenementen de bussen aangepaste routes rijden en het extra druk kan zijn in het OV. Houd daarom rekening met eventuele langere reistijden tijdens de carnavalsdagen. De dienstregeling voor de treinen in Zuid-Limburg blijft ongewijzigd.

Tijdens de carnavalsvakantie (van zondag 23 t/m zaterdag 29 februari) rijden de bussen van Arriva in heel Limburg volgens een aangepaste dienstregeling:

 • Op zondag 23 en maandag 24 februari rijden de bussen volgens de zondagdienstregeling.
 • Op dinsdag 25 februari volgens de zaterdagdienstregeling.
 • Van woensdag 26 tot en met zaterdag 29 februari rijden de bussen volgens de vakantiedienstregeling.

Kijk voor meer informatie over aangepaste reistijden tijdens de carnaval op de website van Arriva.

Met de fiets

 • In Maastricht: Tijdens carnaval zijn de overdekte fietsenstallingen Kesselskade, Markt en Vrijthof in Maastricht van zondag 23 tot en met dinsdag 25 februari gesloten. De stallingen zijn dicht, omdat de toegangsroutes geblokkeerd of afgesloten zijn door de verschillende activiteiten in de stad. Je kunt je fiets wel stallen in een van de vele openluchtstallingen in Maastricht of in de overdekte fietsenstalling met toezicht bij het station in Maastricht. 
 • In Heerlen: stal je fiets gratis in de bewaakte stalling bij de Akerstraat.
 • In Sittard en Geleen: Bezoek je de optocht in Sittard stal je fiets dan gratis in de bewaakte stallingen bij het Tempelplein of de Paardenstraat. In Geleen kun je gratis je fiets stallen in de bewaakte stalling aan de Elisabethstraat.

Met de auto

Kom je tijdens de carnaval met de auto naar Maastricht? Maak dan gebruik van onze parkeertips:

 • Vanaf P+R Maastricht Noord reis je slim en goedkoop naar hartje stad. Je parkeert gratis en reist verder naar het centrum met buslijn 10 (vier keer per uur, dagretour € 2,15 p.p.) of buslijn 30 naar het Centraal Station (twee keer per uur € 2,15 p.p.). Een groepsticket voor 3-5 personen kost € 5,40.
 • Waar je ook parkeert in het centrum van Maastricht, je bent in deze compacte stad snel op je bestemming. Het is slim om te parkeren aan de kant van de Maas waar je vandaan komt. Dan heb je minder last van eventuele verkeersdrukte op de Maasbruggen (Noorderbrug en John F. Kennedybrug). Actuele informatie over beschikbaarheid van parkeergarages vind je op onze website.
 • Houd er rekening mee dat tijdens de carnaval in het centrum van Maastricht betaald parkeren geldt. Alleen op carnavalszondag is er geen betaald parkeren. Vanaf maandag geldt het betaald parkeren van 09.00 tot en met 18.00 uur.
 • Zorg ervoor dat je je auto goed afsluit en laat geen kostbare spullen achter in je auto.

Bob, ook met carnaval

Carnaval is een volksfeest dat door veel Limburgers gevierd wordt. Het gebruik van alcohol kan de verkeersveiligheid echter in gevaar brengen. Houd er rekening mee dat de politie in de periode voor en tijdens carnaval extra alcoholcontroles uitvoert. Maak samen Bob-afspraken en leef die na, zodat de verkeersveiligheid niet in het gevaar komt. Nuchter achter het stuur wordt beloond met een Bob-sleutelhanger.

Nog vragen?

Stel je vraag via onze contactpagina.

Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief