Ga direct naar het artikel
1 juli 2020

Veilig bezoek aan stadscentra in Zuid-Limburg

De publieke ruimte is op veel plekken ingericht om 1,5 m afstand te houden. Het is aan ons allen om er veilig gebruik van te maken. Daarom zetten wij landelijke en een paar gemeentelijke tips voor een veilig bezoek aan de stadscentra van Zuid-Limburgse gemeenten op een rijtje.

Algemene gedragsregels voor veilig winkelen

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
 • Houd rechts aan bij je bezoek aan de stad, volg de borden en aanduidingen op. Gemeenten hebben smalle straatjes (op drukke momenten) ingericht als éénrichtingsverkeer ook deze straten worden met borden aangeduid;
 • Was vaak je handen;
 • Vermijd drukke plekken, kom dan op een later moment terug. Op zaterdagen en zondagen tussen 14.00 en 17.00 uur is het vaak drukker, probeer je bezoek daarom op doordeweekse dag te plannen of in het weekend in de ochtend;
 • De Rijksoverheid is de bron voor actuele informatie over de gedragsmaatregelen die vanaf 1 juli gelden.

Veilig rondje Maastricht

Op de website Maastricht Bereikbaar nemen we je uitgebreid mee in alle maatregelen die in het centrum van de stad zijn genomen om jouw bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit zijn o.a. éénrichtingsstraten voor voetgangers, wegafsluitingen voor gemotoriseerd verkeer en fietsers en meer ruimte voor horeca. De gemeente Maastricht is regisseur van alle maatregelen.

Informatie voor voetgangers en fietsers in een oogopslag?

Op de Slimme Kaart vind je heel veel informatie over een veilig rondje Maastricht. Kom je met de fiets? Kijk dan eens op de kaartlaag voor fietsers en zie waar je je fiets kunt stallen. Voorkom dat voetgangers ‘struikelen’ over los gestalde fietsen.  
Klik je op het icoon voor voetgangers? Dan vind je bijvoorbeeld welke straten éénrichtingsverkeer zijn of waar je je met de fiets aan de hand moet lopen. Je kunt kaartlagen aan- of uitzetten door op het vinkje te klikken naast een laag.

Bezoek aan centra Sittard-Geleen

Ook bezoekers in de centra gemeente Sittard-Geleen worden gewezen op extra gedragsregels voor een veilig bezoek. Met behulp gele lijnen op straat word je geholpen om zoveel mogelijk rechts te houden, deze gele lijnen duiden de looproutes aan. Ook staan er tekstkarren met aanwijzingen.

 • In een aantal straten straten geldt éénrichtingsverkeer: Kerkepad, de Gats, de Limbrichterstraat vanaf Local’s richting Markt, de Molenbeekstraat naast Ich en Dich, de Molenbeekstraat vanaf kruising Helstraat tot Limbrichterstraat en de Gruizenstraat. Bekijk de kaart met de ingetekende straten. Deze éénrichtingsstraten gelden in het weekend, feest- en marktdagen wanneer het in de binnenstad van Sittard drukker is en 1,5 meter afstand houden in deze smalle straatjes moeilijk(er) is. Op doordeweekse dagen valt het allemaal mee en kunnen voetgangers in beide richtingen door de straat lopen.
 • Bij diverse winkels en horeca worden wachtrijstickers geplaatst.
 • Op tientallen plekken in Sittard en meerdere plaatsen in Geleen staan desinfectiezuiltjes voor het schoonmaken van je handen.
 • Tijdens de zaterdagmarkt in Geleen en op drukke dagen in het centrum staan er gastheren/gastvrouwen die je helpen de 1.5 meter richtlijnen op te volgen.
 • Om de spreiding van de bezoekers in het winkelgebied van Sittard zo optimaal mogelijk te kunnen bewerkstelligen, wordt een loyaliteitskaart geïntroduceerd. Het centrum van Sittard wordt daarom verdeeld in vier wijken. Bezoekers kunnen, door aankopen te doen bij deelnemende winkels, in elke wijk een sticker verzamelen om op de loyaliteitskaart te plakken. Als de bezoeker alle vier de stickers van de vier wijken heeft verzameld en de kaart heeft ingeleverd bij een deelnemende winkel, maakt hij kans op een cadeaupakket met lokale producten van de stad. Deze actie wordt volledig opgezet en uitgevoerd door Centrummanagement Sittard, lees meer over de actie op de website van Sittard genieten voorop.
 • Sinds 1 juni is de horeca weer open. In het centrum van Geleen is er op de Raadhuisstraat en Markt meer ruimte gemaakt om terrassen te plaatsen. Voor de horeca-ondernemers buiten de centra geldt dat zij hun oorspronkelijke aantal terrasstoelen mogen opstellen mits er steeds anderhalve meter ruimte is voor terrasgebruikers en passanten.
 • Bezoek je het stadscentrum met de fiets plaats je fiets dan altijd in een van de stallingen of fietsrekken. In Sittard stal je fiets dan gratis in de bewaakte stallingen bij het Tempelplein of de Paardenstraat. In Geleen kun je gratis je fiets stallen in de bewaakte stalling aan de Elisabethstraat.

Regisseur van alle maatregelen is de gemeente Sittard-Geleen. Kijk voor meer informatie op actualiteitenpagina rondom corona op de website van de gemeente Sittard-Geleen.

Bezoek binnenstad Heerlen

Ook in de binnenstad van Heerlen zijn extra maatregelen getroffen om op een veilige manier zoveel mogelijk ruimte te geven aan bezoekers en horeca.

 • Houd rechts in drukke winkelstraten.
 • Op de Promenade zijn éénrichting looproutes op de grond aangebracht. De loopstroken zijn te smal voor tweerichtingsverkeer, deze maatregelen geldt zeker op marktdagen wanneer het drukker is.
 • Sinds 1 juni is de gratis overdekte fietsenstalling Akerstraat weer open. Kom je met de fiets, stal dan hier of in één van de andere fietsrekken in de stad.
 • Fietsen in het winkelgebied is in coronatijd geen goed idee, stap daarom af en loop met de fiets aan de hand.
 • Om het veilig winkelen mogelijk te maken hebben ook de ondernemers maatregelen genomen in en voor hun winkels. Zo is er ruimte voor wachtrijen aangegeven.
 • Op het Pancratiusplein zijn extra terrassen ingericht.

Regisseur van alle maatregelen is de gemeente Heerlen. Kijk voor meer informatie over de coronamaatregelen op www.heerlen.nl/corona.html.

Eigen verantwoordelijkheid

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden zodat de zorg niet overbelast wordt en kwetsbare mensen worden beschermd. Gelukkig kunnen we de maatregelen steeds verder versoepelen. Maar corona is en blijft een gevaarlijk virus, vooral voor de ouderen en kwetsbaren onder ons. Om verspreiding van het virus te voorkomen, moeten we daarom onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Juist nu. Vermijd daarom drukte en zorg altijd voor 1,5 meter afstand. En heb je verkoudheidsklachten of koorts? Blijf dan thuis!

1,5 Meter Norm 1 Juli 2020
Poster 1,5 meter afstand is altijd de norm

Binnenstad Maastricht

Wegafzetting busbaan Vrijthof regenboogpad

Centra Sittard-Geleen

Bewegwijzering dranghek markt Sittard Geleen Corona

Binnenstad Heerlen

Bewegwijzering stadscentrum Heerlen Corona
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief