Wielerliefhebbers zijn fan van het Heuvelland
Met het nieuwe fietsseizoen start ook de volgende campagne van #SamenOpWeg. De campagne bestaat uit online filmpjes en advertenties die gemaakt zijn met en voor de sportieve fietsers. De oproep is helder: Groet je mederecreanten, gebruik een bel, bewaar je afval (ook bananen!), of ga juist niet op het drukste moment van de dag of in de week fietsen.
“Zo maken we het verschil. Wielrenners, gravellers en mountainbikers. We dragen allemaal het Heuvelland en zeker ook de Euregio een warm hart toe. We zien ook dat allerlei groepen willen ontspannen in de mooie omgeving en elkaar op sommige drukke momenten behoorlijk kunnen irriteren. Daarom pakken wij vanuit de wielerwereld de handschoen op en werken aan oplossingen om het kostbare gebied bereikbaar én leefbaar te houden, zodat het er veilig recreëren, wonen en werken is.” Aldus een enthousiaste Milan van Wersch (rechts op de foto), manager van Limburg Cycling. Milan zit zelf ook op de racefiets en mountainbike en woont in Partij. Sinds 2017 is hij betrokken bij Limburg Cycling, hét platform voor de wielersport in Limburg dat mede op verzoek van de Provincie is opgericht. Zodoende kent hij als geen ander de verschillende belangen van recreanten, inwoners, overheden en ondernemers.
George Deswijzen (links op de foto) is ook een sportieveling en internationaal bekend sportfotograaf. Als communicatieadviseur bij MOZL is hij ook maker en kartrekker van #SamenOpweg. “Er is zoveel meer dan alleen de Mergellandroute. Er zijn duizenden interessante routes en die zijn ontzettend populair. Daarom blijven we nieuwe routes ontwikkelen, vooral ook in het Belgische en Duitse grensgebied. Op sommige dagen in het weekend is het erg druk tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Maar er zijn alternatieven. Ga eens fietsen buiten het weekend of in de avonduren. Tijdens corona heeft menigeen gemerkt hoe heerlijk rustig het is om doordeweeks een rondje te maken en dan ’s avond nog een uurtje door te werken."
Samenwerking
De campagne #SamenOpWeg heeft vorig jaar voor het eerst plaatsgevonden. Dit jaar doen inmiddels 20 organisaties mee zoals Visit Zuid-Limburg, toertocht- en wedstrijdorganisatoren, gemeenten, politie, agrariërs en wielerbonden.
Fietsers, mountainbikers en wandelaars kunnen heel wat mopperen op elkaar. Hoe gaan jullie hiermee om?
“Het uitgangspunt is dat we ons verplaatsen in elkaar. Waarmee irriteren we elkaar en hoe kunnen we dat oplossen? Wil ik als wielrenner wandelaars inhalen, dan laat ik ze niet schrikken. Ik rem af, bel en groet.”
Weten wij dan nog niet alles van elkaar?
“Zeker niet. Er is nog veel onderlinge onbekendheid. Wandelaars denken bijvoorbeeld dat mountainbikers de natuur vernielen. Terwijl ze juist met de natuur verbonden zijn. Ze willen genieten van het groen en niet van asfalt. Het gaat in de meeste gevallen niet om snelheid, maar om het oefenen van vaardigheden. De impact van wandelaars op de natuur is vaak groter. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan. Wandelaars wijken eerder af van de paden of lopen met honden. Paden waarop mountainbikers zijn toegestaan hebben een eigen bord. Weinig mensen kennen dat bord. Of weten niet dat daar waar mountainbiken is toegestaan ook wandelaars kunnen komen. Niemand heeft exclusieve rechten. Houd rekening met elkaar en gun elkaar een stukje vrijheid.”
En toch. In de zomer worden we overspoeld door toertochten voor wielrenners. Mag dat maar allemaal zo?
Milan van Wersch: “Blij dat je dat vraagt, omdat dit absoluut niet het geval is. Sinds 2013 is er eenduidig beleid in twaalf Zuid-Limburgse gemeenten en de Belgische Gemeente Voeren. We spreken van een toertocht als er wordt gewerkt met inschrijfgeld en dus niet de fietsclub op zondagochtend. Toertochten tussen de 250 en 15.000 deelnemers moeten een vergunning aanvragen via Limburg Cycling. Sinds het beleid zijn er geen grote toertochten meer bij (kunnen) komen. Er mogen geen vergunningplichtige tochten tegelijkertijd zijn of in één weekend. Er zijn duidelijk voorwaarden voor pauzeplekken en gedragsregels. En culturele evenementen hebben bijvoorbeeld altijd voorrang op een toertocht als ze op dezelfde wegen plaatsvinden. Zelfs Tom Dumoulin heeft keurig enkele jaren gewacht tot er plek op de kalender kwam (een andere toertocht stopte) om de toertocht van zijn evenement te kunnen organiseren. Vanuit Limburg Cycling coördineer ik alle toertochten en zorg ik dat deze binnen het beleid passen. Voor spreiding van drukte is het beleid uit 2013 het beste besluit ooit!”
Waarom doen jullie mee met Team Heuvelland?
George Deswijzen: “We streven dezelfde doelen na: met plezier kunnen wonen, werken, ondernemen en recreëren in Zuid-Limburg. Samen zorgen voor balans. We leven in een klein maar prachtig gebied en dat willen we samen zo houden voor toekomstige generaties.”
Meedoen? Tot ziens in het Heuvelland
Stap ook jij graag op de wielrenfiets of mountainbike? Kies eens een andere minder drukke route en kijk op: www.limburgcycling.com/routes of bekijk de officiële mountainbikeroutes op www.mozl.nl/routes