Ga direct naar het artikel
1 december 2020

Winterbanden? Of goed opgepompte all-weather banden?

Het is nu echt kouder geworden en dat is voor veel mensen reden om winterbanden onder de auto te leggen. Weer anderen kiezen voor all-weather banden. Voor beiden is wat te zeggen. Ga je voor all-weather banden? Zorg dan wel dat ze goed opgepompt zijn. Je vindt een gratis, slimme bandenpomp op P+R Noord waar je zeker weet dat je banden de juiste spanning krijgen.

Bandenlabel

Autobanden, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Winterbanden, zomerbanden, all-weather/all-season banden. Elke band heeft weer andere aandacht nodig, zoals regelmatig oppompen. De juiste bandenkeuze heeft ook invloed op het verbruik van je auto, de veiligheid en hoeveel geluid de auto maakt. Er zijn veel verschillende soorten en type banden. Deze hebben elk weer andere kenmerken. De EU heeft daarom de Europese Bandenlabel geïntroduceerd. Het bandenlabel zit op elke nieuwe band en bevat veel informatie. Je leest er meer over in het artikel Bespaar CO2 en kosten met zuinige banden en juiste bandenspanning.

Welk model en type band past bij jou?

Er zijn tientallen bandenfabrikanten die een enorme collectie aan modellen en types aanbieden. Welke je moet hebben hangt sterk af van waar en hoe je de auto gebruikt. Veel met een lage snelheid in de stad rijden, vraagt andere eigenschappen dan een automobilist die voor zijn plezier door snelle bochten scheurt. Je kunt naar een garagehouder of bandenexpert gaan om te bepalen welke band het beste bij jouw auto en budget past. Of je doet zelf onderzoek en bestelt ze online.

Winterbanden of all-weatherbanden?

Steeds meer auto’s rijden met vierseizoenenbanden, oftewel all-weather banden. Deze banden combineren  de eigenschappen van zomer-, regen- en winterbanden, waardoor ze het hele jaar inzetbaar zijn. Maar op een gladde ondergrond presteren ze toch minder dan een ‘echte’ winterband, terwijl een zomerband zich beter gedraagt op droog wegdek en in bochten. Er komen wel steeds betere exemplaren op de markt.

Bandentest

In een bandentest van het weekblad Autoweek kunnen de Michelin CrossClimate+ en de Vredestein  Quatrac Pro zich uitstekend meten met zowel zomer- als winterbanden. Ook vierseizoenenbanden van Goodyear, Continental, Hancook, Nexen en Maxxis scoorden vrij goed in deze test.

Toch voor winterbanden gaan?

Eigenlijk moeten we winterbanden ‘sneeuwbanden’ noemen: in de sneeuw hebben ze bewezen meer effect vanwege hun aangepaste loopvlak. Die bevat talloze ‘sneetjes’ die meer grip op gladde ondergrond houden. De remweg is veel korter, controle in bochten beduidend beter. In bepaalde wintersportgebieden zijn ze zelfs verplicht.

 

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief