Zes nieuwe elektrische deelauto’s in Maastricht
De populariteit van deelauto’s neemt toe in Zuid-Limburg. In Maastricht heeft Greenwheels zes nieuwe elektrische deelauto’s geplaatst. De gemeente Maastricht heeft gezorgd voor de benodigde laadpalen om de auto’s te kunnen laden. Hiermee komt het aantal Greenwheels-auto’s in de gemeente op vijftien. ''Deelauto’s maken verdere vergroening van de openbare ruimte mogelijk en dragen, zeker wanneer ze elektrisch zijn, bij aan de reductie van de CO2-uitstoot. Zo wordt Maastricht een stuk aangenamer om te wonen, werken, ondernemen en recreëren'', zegt programmadirecteur Louis Prompers van Zuid-Limburg Bereikbaar.
Prompers refereert aan het feit dat deelauto’s de druk op parkeerplaatsen in de schaarse openbare ruimte verlagen en het gebruik van auto’s optimaliseren, want auto’s van individuele eigenaren staan gemiddeld 90% van de tijd stil. Ongeveer 24 gebruikers delen samen één Greenwheels-auto en zorgen per geplaatste deelauto zo voor gemiddeld 11 auto’s minder op straat, blijkt uit onderzoek van Goudappel Coffeng.* Projectbureau Zuid-Limburg Bereikbaar werkt op allerlei manieren aan slimme, duurzame en veilige mobiliteit in de regio, het stimuleren en faciliteren van deelmobiliteit maakt daar onderdeel van uit.
Autodelen
Bij autodelen maken meerdere mensen gebruik van dezelfde auto, maar op andere tijdstippen. Iedereen met een rijbewijs kan zich aanmelden bij Greenwheels via de website of app. De Greenwheels-auto kan worden geopend via de app of met een OV-Chipkaart. Autodelen is flexibel en voordelig omdat de auto alleen gebruikt wordt wanneer er één nodig is en er alleen betaald wordt bij gebruik. Daarnaast is autodelen beter voor het milieu. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zorgt autodelen voor 30% minder auto's en 18% minder gereden kilometers.
Toename in gebruik deelvervoer
In 2021 steeg het aantal Greenwheels-gebruikers landelijk met 20%. Ook in Maastricht neemt het gebruik al jaren toe. In 2003 werd de eerste Greenwheels-auto geplaatst in de gemeente en inmiddels zijn het er vijftien, waarvan de zes nieuwe elektrische auto’s van het type Seat Mii Electric. De nieuwe auto’s zijn op diverse locaties in Maastricht geplaatst, waaronder bij het NS-station en op de Oeverwal. Naast Greenwheels zijn er in Maastricht nog andere aanbieders van zowel elektrische als fossiele deelauto’s actief, waarvan op verschillende locaties gebruik gemaakt kan worden. Greenwheels is daarnaast ook actief in Sittard, Heerlen, Eijsden, Stein en in Roermond en Weert.
Laadinfrastructuur
Elektrisch vervoer is in opkomst. Maastricht rekent naar schatting op tienduizend elektrische voertuigen in 2030 in de gemeente. Daarvoor zijn 8.500 laadpunten nodig, waarvan 25% publieke laadpunten en 75% privaat. Thuis of op het werk laden zorgt voor minder druk op de schaarse openbare ruimte. De gemeente stimuleert bewoners en bedrijven daarom zelf voorzieningen te treffen. Voor iedereen die de mogelijkheid van thuis laden niet heeft, zorgt de gemeente voor voldoende laadinfrastructuur in de openbare ruimte, op plaatsen waar de behoefte het grootst is.