Ga direct naar het artikel
17 november 2020

Zorg voor je auto en je omgeving met de juiste bandenspanning

Als automobilist draag je zorg voor het onderhoud van je auto, zodat je veilig op weg kunt. De autobanden op de juiste spanning hebben, hoort hierbij. Zeker nu het glad op de weg kan worden. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning ook nog eens voor minder slijtage, brandstofbesparing en het is beter voor het milieu. Maak daarom van het controleren van je bandenspanning een vaste activiteit in je agenda met ons handig geheugensteuntje! 

Check elke 2 maanden je bandenspanning

Alle autobanden lopen leeg, of je auto nu stil staat, weinig kilometers maakt of dagelijks rijdt. Zo’n 6 op 10 autobezitters rijden zelfs met te zachte banden rond. Maak daarom van het controleren van je bandenspanning een vaste activiteit in je agenda met ons handig geheugensteuntje! Wij zorgen voor de melding in je agenda zodat jij kunt zorgen voor het oppompen van je banden.

Gratis slimme bandenpomp

Je banden op de juiste spanning brengen, kun je met het juiste materiaal thuis doen of bij een tankstation. Ben je in de buurt van Maastricht? Maak het je dan nog makkelijker bij P+R Maastricht Noord. Hier staat een gratis slimme bandenpomp voor je klaar. Kijk op de website van Band op Spanning voor alle locaties van de Slimme Bandenpomp in Nederland.

1.298 gebruikers gingen je voor op P+R Noord

De slimme bandenpomp werkt heel simpel. Je voert het kenteken van je auto in of de juiste bandenspanning en je ziet meteen na het oppompen je besparing op brandstof en CO2-uitstoot. 1.298 gebruikers maakten al gebruik van de pomp, die er sinds 20 september 2019 staat. Dat is goed voor:

  • 870 liter brandstofbesparing.
  • 23 ton CO2-besparing.
  • Bij 136 banden is bandenslijtage voorkomen.
  • Totale kostenbesparing van € 22.925. 

Tips voor de juiste bandenspanning

Zoek op wat de juiste spanning voor jouw banden is. Schrijf de adviesspanning op, zodat je deze altijd bij de hand hebt in de auto. Weet jij niet waar je de juiste  bandenspanning voor jouw auto kunt vinden? We helpen je graag op weg met onderstaande 4 tips van Milieu Centraal:

  1. De adviesspanning van jouw banden vind je terug in het instructieboekje van de auto. Dit boekje vind je aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep. Houd er rekening mee dat de bandenspanning die je online vindt niet altijd klopt.
  2. Kijk naar de bandenmaat op de zijkant van je band. Dit is een combinatie van cijfers en letters bijvoorbeeld: 155/70 R 13.
  3. Vergelijk de maat van jouw band met die in de tabel. Let op: voor de voor- en achterwielen geldt een verschillende spanning. Kies ook hoe zwaar je auto de komende tijd beladen is. Een auto waar veel mensen en/of bagage in zit, heeft hardere banden nodig dan een auto waar je in je eentje in rijdt.
  4. Laatste tip: check de spanning het liefst als de banden nog koud zijn, dus kort na het wegrijden. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, of sta je bij een tankstation langs de snelweg? Dan is de lucht in je banden al opgewarmd en moet je 0,3 bar optellen bij de adviesspanning

Bandenspanning checken? Alle mogelijkheden op een rij!

De Slimme Bandenpomp op P+R Maastricht Noord houdt er rekening mee of je wel of niet koude banden hebt. Maak het je makkelijk en stop bij P+R Noord in Maastricht als het op je route ligt en check je bandenspanning. Werk je bij het MUMC+ in Maastricht? Dan kun je het je nog gemakkelijker maken door naar een van de actiedagen van het team van Band op Spanning te komen. Ze komen binnenkort namelijk weer in actie bij deze bij ZLB aangesloten werkgever op 24 november en 1 december. Kijk voor meer informatie over de Band op Spanning-acties bij partners van Zuid-Limburg Bereikbaar op www.maakdebeweging.nl.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief