Zuid-Limburg zoekt nieuwe locaties voor elektrische laadpalen
Het aantal elektrische auto’s neemt snel toe. Van alle nieuw verkochte auto’s zijn de meeste elektrisch. Die moeten opgeladen kunnen worden. Bij voorkeur op de eigen oprit of bij bedrijven. En als dat niet kan bij een laadpaal in de openbare ruimte die iedereen kan gebruiken. In verschillende Zuid-Limburgse gemeenten kunnen burgers meepraten over de locaties.
Het plaatsen van deze laadpalen is mogelijk dankzij deelname aan de aanbesteding van slimme laadinfrastructuur door de provincies Limburg en Noord-Brabant. Het doel is uiteindelijk te komen tot een dekkend laadnetwerk voor elektrische auto’s.
Op zoek naar de beste plaats in vijf gemeenten
Energieleverancier Vattenfall heeft deze aanbesteding gewonnen en is verantwoordelijk voor de uitvoering en tot 2030 ook eigenaar van de geplaatste laadpalen. Een laadpaal heeft twee laadpunten. In samenwerking met de betrokken gemeenten is een participatieproces opgezet. Via een interactieve kaart kun je precies zien welke locaties de betrokken gemeente op het oog heeft. Hierbij is onder andere gekeken naar: verwachte vraag, spreiding van de laadpalen, ruimtelijke eisen, technische uitvoerbaarheid, zichtbaarheid en bereikbaarheid. De plekken op de kaart staan aangegeven met groene stippen. Burgers, ondernemers en verenigingen kunnen op de kaart een stip aanklikken en in een reactie aangeven waarom dit wel of niet een goede locatie is. Burgers kennen hun straat en buurt immers het beste. Deze kunnen ook alternatieve locaties aanwijzen in plaats van de voorgestelde locaties.
Gemeente Heerlen
In Heerlen zijn in 2020, samen met bewoners, al 19 openbare locaties gekozen. Dit jaar komen daar nog eens 68 locaties bij, de participatieronde liep tot en met 28 maart.
Gemeente Maastricht
Maastricht heeft een eerste ronde gehad in het voorjaar van 2021, toen ging het om 93 laadpalen en locaties. Vanaf 13 april tot 11 mei vindt de tweede ronde plaats en kunnen zo`n 125 nieuwe locaties beoordeeld worden. Dat worden er nog meer.
Gemeente Sittard-Geleen
In Sittard-Geleen werden de eerste 23 laadpalen in 2021 aangelegd. De overige 125 geplande laadpalen worden gefaseerd aangelegd tussen 2022 en 2025.
Gemeente Stein
Ook in de gemeente Stein vond een eerste fase plaats in het voorjaar van 2021 en heeft iedereen de kans om mee te denken over een goede verdeling van de locaties voor 13 nieuwe laadpalen van 1 tot en met 13 april.
Gemeente Vaals
In Vaals kwamen er in 2021 5 openbare laadpalen bij en kunnen burgers van 1 tot en met 30 april meedenken over nog eens 10 locaties om de snelle opmars van de elektrische auto bij te kunnen benen.
Vervolg op participatie
Na afloop van de participatierondes worden alle gemaakte opmerkingen beoordeeld op de genoemde criteria en waar mogelijk aangepast. Vattenfall toetst samen met de betrokken gemeente of het op alle door burgers gewijzigde plekken technisch mogelijk is om een laadpaal te plaatsen. Na deze vaststelling volgen verkeersbesluiten. Als burgers het niet eens zijn met een verkeersbesluit voor een laadpaal, kan deze nog altijd bezwaar aantekenen tegen dit verkeersbesluit.
