Over Zuid-Limburg Bereikbaar
-
Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg en de Zuid-Limburgse gemeenten. Het programma wordt mede gefinancierd door het Ministerie IenW, de provincie en gemeente Maastricht.
Het programmabureau is opgericht in 2010 en werkte tot het najaar van 2019 onder de vlag van Maastricht Bereikbaar. -
- Zuid-Limburg Bereikbaar begeleidt werkgevers bij het in kaart brengen van de manieren waarop werknemers naar hun werk reizen.
- We dragen bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven. We denken graag mee met ondernemers en belangenorganisaties over logistieke oplossingen die de efficiency van transport, opslag en distributie vergroten. Zo werken we ook concreet aan een emissieloze stad.
- Samen met beheerders van infrastructuur, aannemers en overige stakeholders is Zuid-Limburg Bereikbaar aan de slag om hinder door werkzaamheden en topdagen te beperken.
- De afgelopen jaren is ingezet op samenwerking met diverse partners om innovatieve projecten in Zuid-Limburg te realiseren. Denk daarbij aan het continueren van Talking Traffic en het introduceren van Mobility as a Service. Beide projecten zijn onderdeel van de digitaliseringsopgave waarvoor we ook in Zuid-Limburg staan.
Samen met vele partners werkt Zuid-Limburg Bereikbaar aan de bereikbaarheid van stad en regio. Mobiliteitsmaatregelen gaan niet alleen files tegen, ze zorgen ook voor CO2-reductie en voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Zo dragen we bij aan de ambities uit het Klimaatakkoord, de provinciale Mobiliteitsvisie en lokaal beleid. En bundelen we krachten om de Omgevingsvisie gericht mee uit te voeren. Een integrale aanpak dus.
-
Helpen om het reisgedrag van forenzen, bezoekers en goederenvervoerders aan te passen zodat de regio Zuid-Limburg een gezond woon-, werk- en leefklimaat houdt.
-
Programmadirecteur: Louis Prompers
Programmasecretaris: Agnes van Zaanen
Mobiliteitsmakelaars: Rob Schaap, Bernice Reijnders en Kelly Reijnders.
Communicatie en persvragen: Désirée Florie
Kijk voor een overzicht van alle medewerkers hier. -
Zuid-Limburg Bereikbaar helpt forenzen en overige reizigers slimmer op weg. Samen met vele partners werken we aan structureel ander reis- en werkgedrag bij forenzen, bezoekers en goederenvervoerders. Voor een gezond woon-, werk- en leefklimaat in Zuid-Limburg organiseren wij diverse acties en bieden we producten en diensten aan om slim mee te reizen en werken.
-
Zuid-Limburg Bereikbaar helpt werkgevers, ondernemers en overheden in de regio aan mobiliteitsoplossingen. We bieden werkgevers een pakket aan maatregelen dat concreet bijdraagt aan de actuele (maatschappelijke) doelstellingen: duurzaam ondernemen en goed werkgeverschap. We helpen met een plan van aanpak en het realiseren daarvan.
-
Onder andere hoe Zuid-Limburg Bereikbaar de gedragsverandering naar structureel anders en duurzaam reisgedrag aanpakt. Kijk op https://www.zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/aanpak/.
Maar ook bieden wij mobiliteitsoplossingen op maat. Zie https://www.zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/onze-producten
-
We hebben verschillende producten waarbij medewerkers van aangesloten partners of in sommige gevallen inwoners een probeerervaring op kunnen doen, zoals Ontdek de e-bike of Ontdek het OV. Kijk op www.maakdebeweging.nl voor het overzicht.
-
Kijk op onze Producten en Dienstenpagina voor een overzicht met al onze producten om duurzamer en slimmer te reizen of neem contact op met een van onze mobiliteitsmakelaars voor een persoonlijk gesprek.
Team Heuvelland
-
Ja. Er is een maximum gesteld aan het aantal toertochten per jaar en per categorie. Zo is per weekend maximaal 1 vergunningplichtige toertocht toegestaan.
Op de website van Limburg Cycling staat onderstaande uitleg:
Sinds 2014 hebben 12 Zuid-Limburgse gemeenten en de Belgische gemeente Voeren uniform beleid voor wielertoertochten. Belangrijkste onderwerpen van dit beleid zijn:
- Een coördinatiepunt geeft vorm en inhoud aan het beleid
- Meldingsplicht voor tochten tussen 100 en 250 deelnemers
- Vergunningsplicht voor tochten groter dan 250 deelnemers met duidelijke voorwaarden
- Maximering aantal toertochten per jaar en per categorie grootte
- Maximaal 1 vergunningplichtige toertocht per weekend
- Permanente tijdmeting niet toegestaan (op heuvels in overleg wel)
- Financiële afdracht van max. €0,50 per deelnemer vanaf 250 deelnemer
Limburg Cycling geeft invulling aan het coördinatiepunt. Het beleid is hier te vinden.
Vragen? Neem contact op met Milan van Wersch.
Achtergrond wielerbeleid
Fietsen en wielrennen leveren een belangrijke bijdrage aan de branding en economie van het gebied, maar de toename kent ook een keerzijde en legt een druk op het gebied. Het doel van het beleid is het realiseren van een regiefunctie in het kader van het creëren van een totaalplaatje wielertoertochten van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en anderzijds duidelijke kaders te stellen voor gemeenten en organisatoren van wielertoertochten om daarmee de overlast voor de inwoners, veroorzaakt door wielertoertochten, te beperken en te spreiden.
Het beleid maakt onderscheid in wielerwedstrijden (afgesloten parcour met wedstrijdelement), wielertoertochten (openbaar parcour, geen wedstrijd element en verkeersregels) en cyclotoerisme (recreatieve fietser, kleinschalig of groepsverband, max 100 p).
Meldings- en vergunningsplicht
Ten aanzien van de meldings- vergunningsplicht geldt:
Cat.
Min. Aantal deelnemers
Max. aantal deelnemers
Meldings-verzoek
Meldings-plicht
Evenementen vergunning
Maximering
1.
0
100
X
Geen max aantal
2.
101
250
X
Geen max aantal
3.
251
1.000
X
Max van 20 per jaar
4.
1.001
5.000
X
Max van 9 vastgestelde per jaar
5.
5.001
15.000
X
Max van 3 vastgestelde per jaar
15.001
Niet toegestaan
Uitzonderingen:
- Gekoppeld aan mondiale wedstrijden
- Zonder racefiets en/of mountainbike
Overige kaders:
- Indien de route van een wielertoertocht in conflict komt met een traditioneel evenement (bijvoorbeeld een processie), heeft het traditioneel evenement altijd voorrang op de wielertoertocht.
- Er zijn geen wielertoertochten door stiltegebieden en Natura 2000 gebieden buiten de openbare weg toegestaan. Bovendien is gemotoriseerd verkeer buiten de openstaande (openbare) wegen en terreinen in deze gebieden verboden.
- Het is niet toegestaan om wielertoertochten over voetpaden te laten gaan, dit geldt ook voor mountainbike tochten.
- In zeer bijzondere omstandigheden kan de burgemeester dan wel het college van burgemeester en wethouders gemotiveerd afwijken van het vorengenoemde beleid (hardheidsclausule).
-
De uitvoeringsorganisatie startte in 2020 onder de naam Verantwoord op Weg. In 2022 werd gekozen voor de nieuwe naam Team Heuvelland.
De Lijn50-gemeenten zijn Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. De naam is terug te voeren op de oude buslijnverbinding tussen de drie gemeenten. De drie gemeenten blijven op allerlei terreinen samenwerken. Alleen de samenwerking voor Team Heuvelland is door Vaals beëindigd. Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem hebben besloten door te gaan voor Team Heuvelland. Hoe precies wordt voorgelegd aan de gemeenteraden in februari 2023.
-
Ga voor de evaluatie en uitkomsten van de pilots voor Verantwoord op weg naar de website www.teamheuvelland.nl.
-
Constateer je iets dat helemaal niet Team Heuvelland is zoals geluidsoverlast, agressief verkeersgedrag, verkeersoverlast? Heb je vragen over parkeren, (tijdelijke) verkeersmaatregelen, verkeersborden verkeersveiligheid of de inrichting van een weg?
Kijk op www.teamheuvelland.nl welke mogelijkheden je hebt om hier melding van te maken bij: politie, gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. Er is nog geen centraal meldpunt voor Team Heuvelland dat we je kunnen aanbieden.
-
Team Heuvelland zet zich in voor:
- het beschermen van het landschap;
- het stimuleren van verkeersleefbaarheid voor inwoners en bezoekers;
- het reguleren van periodieke verkeersdrukte en -overlast.
Team Heuvelland is een aanpak gericht op:
- het creëren van een wij-gevoel bij zoveel mogelijk betrokkenen die onvrede willen omzetten in een positieve aanpak;
- het voorkomen van polarisering tussen verschillende groepen verkeersdeelnemers en recreanten;
- het stimuleren van het gewenste gedrag per groep verkeersdeelnemers en per locatie én tegelijkertijd het aan de kaak stellen van ongewenst gedrag.
-
De samenwerkende colleges en gemeenteraden staan aan het roer van de uitvoeringsorganisatie Team Heuvelland (gestart als Verantwoord op Weg). Ze werken met een gezamenlijke stuurgroep. De uitvoeringsorganisatie voert politieke besluiten uit, bereidt deze voor en informeert colleges en gemeenteraden over de voortgang.
De uitvoeringsorganisatie startte in 2020 onder de naam Verantwoord op Weg. In 2022 werd gekozen voor de nieuwe naam Team Heuvelland. De samenwerkende gemeenten hebben in 2021 programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar gevraagd de uitvoeringsorganisatie te ondersteunen.
Nieuws over Team Heuvelland is te volgen via de website teamheuvelland.nl U kunt zich op die website ook aanmelden voor een nieuwsbrief.
-
Inigo Janssen: “We signaleren knelpunten. Geven voorlichting om ongelukken en boetes te voorkomen. Er zijn nog regelmatig ongelukken met zwaar lichamelijk letsel of zelf een dodelijk afloop. Dat is afschuwelijk. En tenslotte delen we boetes uit.”
-
Inigo Janssen: “Het uitdelen van alleen boetes is geen oplossing. We hebben een tekort aan mensen en kunnen niet overal optreden. Binnen de weinig beschikbare uren zoeken we een balans tussen overleg met overheden, het voeren van gesprekken met ondernemers, inwoners, weggebruikers en handhaving. De gemeenten zijn de wegbeheerders. Zij bepalen het beleid. Overigens doen de politie en de gemeenten het nooit goed. Wij zoeken naar een balans tussen alle soorten weggebruikers.”
-
Inigo janssen: “Mensen blijven langer mobiel. Dat heeft gevolgen voor het recreatief verkeer. Senioren hadden vroeger minder mogelijkheden. Nu is hun actieradius gemiddeld honderdtwintig tot honderdvijftig kilometer rondom huis. Sommigen moeten hun rijbewijs inleveren en stappen vervolgens op een e-bike met alle gevolgen van dien. Want ook op een e-bike is rijvaardigheid een vereiste.
Het zijn niet alleen mensen van buiten Zuid-Limburg die zich niet netjes of onveilig gedragen in het verkeer. Ongeveer zeventig procent zijn wij zelf, de inwoners van onze eigen regio. Verder zien we een toename van het aantal vervoersmiddelen, naast motorrijers en motorvoertuigen komen er ook rallyrijders, oldtimers, toer-tractoren, super cars, scooters noem maar op.
Mensen komen richting zuiden om in groepsverband een dagje te toeren. Dat kan zijn met een auto of op de fiets. Voor die kleinere groepen geldt geen meldingsplicht en geen vergunningsplicht. Vaak zijn het professionele organisaties die een dagje uit aanbieden tegen een pakweg zestig, zeventig euro. Vroeger kregen we nog wel eens deelnemerslijsten met kentekens. Maar nu niet meer. Het is een verdienmodel geworden.”
-
Inigo Janssen: “Het ervaren van verkeers- en vooral geluidsoverlast is subjectief. Dat neemt niet weg dat we zeer serieus met klachten omgaan. We hebben ook een meldpunt. Het fenomeen geluid is overigens complex. We meten in decibels. Geluid wordt geproduceerd volgens een logaritmische schaal. Drie decibel meer bijvoorbeeld betekent een verdubbeling in waargenomen geluid.
Vroeger moesten we geluidsapparatuur elders inhuren. Recent hebben we eigen geluidsapparatuur aangeschaft. Een investering van zo’n dertigduizend euro. Nu zijn we flexibeler in de planning en uitvoering van controles. We werken samen met de RijksDienst voor het Wegverkeer (redactie: RWD). Jaarlijks voeren wij zo’n drie grote controles uit. Dan plannen we acht uur. Maar door social media zijn weggebruikers snel geïnformeerd en kiezen een andere route. Dan staan we al gauw op een verkeerde plek. Daarom zetten we nu vooral in op dynamische controles met politiemensen die op zo’n dag niet hoeven mee te draaien in noodhulpdiensten. We installeren onze nieuwe geluidsapparatuur dan op plekken waar we weten dat veel overlast is.”
-
Inigo Janssen: “Produceert een gemotoriseerd vervoersmiddel maximaal twee decibel te veel dan wettelijk is toegestaan, dan volgt geen boete. Als een gemotoriseerd vervoersmiddel twee tot vier decibel te veel produceert, dan bedraagt de boete tussen twee- en driehonderd euro. Produceert een gemotoriseerd vervoersmiddel meer dan vier decibel te veel, dan gaat de boete richting duizend euro. We nemen ook de uitlaat af. Betrokkene moet dan het voertuig opnieuw laten keuren door de RDW. Met een WOK-melding (redactie: wachten op keuring) mag een voertuig niet de weg op. Een gepassioneerd motorrijder wordt daardoor behoorlijk geraakt. De afhandeling van zo’n boete kan lang duren.”
-
Inigo Janssen: “Er wordt gewerkt aan nieuwe geluidsmeters die langs de weg komen te staan zoals we nu de snelheidsmeters, de smileys kennen. Die nieuwe apparatuur zit in de testfase. Er zijn pilots in het Belgische Genk en Knokke Heist. Die volgen wij op de voet. Geluid meten van één weggebruiker is echter moeilijk. Je krijgt te maken met omgevingsgeluid van medeweggebruikers of bijvoorbeeld een vliegtuig dat overvliegt. En hoe wil je dan handhaven?”
-
Inigo Janssen: “Gemiddeld is vijfentwintig procent van de gemeten voertuigen in overtreding. Alleen bekeuren en repressief optreden, is niet de oplossing. Mensen realiseren zich soms echt niet wat bijvoorbeeld geluidsoverlast betekent voor andere. Daarom gaan we altijd het gesprek aan. Ook bij het uitdelen van een boete."
-
Inigo Janssen: “Neen. Verkeer zoekt dan altijd een andere route. Dan verplaatsen we het probleem. En we hebben geen mensen om overal aanwezig te kunnen zijn. Soms zeggen mensen: ik betaal toch wegenbelasting en dan mag ik hier ook rijden. En dan zeggen wij: natuurlijk, maar gedraag je dan ook.”
-
Inigo Janssen: “Het invoeren van een rijvaardigheidsbewijs voor e-bikes. Een helmplicht voor e-bikes. De helmplicht voor snorfietsen is dit jaar ingevoerd. Een nauwere samenwerking met boa’s van de gemeenten. Meer handhaving in stiltegebieden. De Provincie Limburg is daar het bevoegd gezag en moet ook handhavend optreden. De gedragsregels zijn vaak onbekend."
Gebruikte fiets doneren
-
Stichting Betere Buren, adres: Boschstraat 18, 6441 PB in Brunssum. Open ma t/m do van 8 tot 16 uur (vrijdag tot 11.30 uur)
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer: 045 - 727 1250
-
Stichting Werk voor Heerlen/Bovengrondse Vakschool. Adres: Diepenbrockstraat 15 in Heerlen.
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer 06-15365293 of stuur een e-mail naar fietsen@werkvoorheerlen.nl.
-
Stichting Kansenwinkels Adres: Akerstraat 68a, 6466 HK in Kerkrade.
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer: 06-14227913.
-
Fietsbank Maastricht. Adres: Terracottaplein 22-27, 6216 BJ in Maastricht.
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer: 06-13841971.
-
Cyclehub Limburg - Werkhal Adres: Wagenaarstraat, 6164 XK Geleen
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer: 06-14888075.
-
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst.
- Fietsbank Maastricht. Telefoonnummer: 06-13841971.
- Revélo Bikes (Sittard-Geleen). Telefoonnummer: 06-14888075.
- Stichting Werk voor Heerlen/Bovengrondse Vakschool. Telefoonnummer 06-15365293 of stuur een e-mail naar fietsen@werkvoorheerlen.nl.
- Kransenwinkels Kerkrade. Telefoonnummer: 06-14227913.
-
Heb jij een kinderfiets over? Lever hem in bij één van onze inzamelpunten of doneer hem aan het ANWB Kinderfietsenplan via anwb.nl/kinderfietsenplan
-
Cyclehub Limburg adres: Bredeweg 10, 6042 GG Roermond
Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Maak een afspraak met de ophaaldienst. Telefoonnummer: 06-14888075.
FAQ #21dageninhetzadel
-
Je kunt kiezen voor een hippe toerfiets of e-bike. Heb je een lange afstand te overbruggen? Dan kun je een speed pedelec uitproberen. Wil je eerst de kinderen naar school brengen en dan doorfietsen naar het werk? Wat dacht je van een e-bakfiets?
Bekijk hier de fietsen waaruit je kan kiezen.
-
Ja, de actie is helemaal gratis als je werkgever meedoet. Wel deel je jouw ervaringen met ons middels een interviewtje met een foto’s en videomateriaal.
-
Nee, om zo veel mogelijk mensen de kans te geven een fiets te proberen kan iedere deelnemer maar één keer meedoen aan de actie.
-
We vragen je om akkoord te gaan gaat met de deelname voorwaarden, en de privacyvoorwaarden, zodat je weet hoe onze dienstverlening eruitziet.
-
Nee dat kan niet. We werken met vaste inlever (dinsdag)- en uitgiftedagen (woensdag).
-
De fietsen staan bij je werkgever in de fietsenstalling. Bij bevestiging van deelname krijg je informatie over de locatie van deze fietsenstalling. Is het niet helemaal duidelijk? Dan kun je altijd informeren bij de coördinator. Je vindt zijn/haar contactgegevens in je bevestigingsmail.
-
Download de app om ter plaatse het bluetooth fietsslot te kunnen openen.
-
De fietsen worden voorzien van een bluetooth slot. Dit slot kan worden geopend/gesloten met een app, zoals bij een deelfiets. Als je een fiets hebt gereserveerd, ontvang je een downloadlink van de app en kan je het slot van de fiets openen/sluiten in de leenperiode.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. Belangrijk om te weten is dat je een eigen risico hebt van € 75,-.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. In veel gevallen komen wij je ophalen of we zorgen voor vervangend vervoer.
-
Bel allereerst de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. Verzeker je van het feit dat je een juist ingevuld proces-verbaal hebt laten opmaken bij de politie én dat je de fiets aantoonbaar in de app op slot hebt gezet. Belangrijk om te weten is dat je een eigen risico hebt van € 75,-.
Onze helpdesk zal je een instructiekaart toe sturen over hoe verder te handelen.
-
Ja. Onder bepaalde voorwaarden stellen wij een vervangende fiets ter beschikking
FAQ #7dageninhetzadel
-
Je kunt kiezen voor een hippe toerfiets of e-bike. Heb je een lange afstand te overbruggen? Dan kun je een speed pedelec uitproberen. Wil je eerst de kinderen naar school brengen en dan doorfietsen naar het werk? Wat dacht je van een e-bakfiets?
Bekijk hier de fietsen waaruit je kan kiezen.
-
De fietsen worden voorzien van een bluetooth slot. Dit slot kan worden geopend/gesloten met een app, zoals bij een deelfiets. Als je een fiets hebt gereserveerd, ontvang je een downloadlink van de app en kan je het slot van de fiets openen/sluiten in de leenperiode.
-
Nee dat kan niet. We werken met vaste inlever (dinsdag)- en uitgiftedagen (woensdag).
-
Ja. Onder bepaalde voorwaarden stellen wij een vervangende fiets ter beschikking
-
Ja, de actie is helemaal gratis als je werkgever meedoet.
-
Nee, om zo veel mogelijk mensen de kans te geven een fiets te proberen kan iedere deelnemer maar één keer meedoen aan de actie.
-
Ja, dat is mogelijk. In de bevestiging staat een link om jouw reservering te annuleren.
-
Ja dat is mogelijk. In de bevestiging staat een link om jouw reservering te annuleren. Maak vervolgens een nieuwe reservering aan.
-
De fietsen staan bij je werkgever in de fietsenstalling. Bij het reserveren krijg je informatie over de locatie van deze fietsenstalling. Is het niet helemaal duidelijk? Dan kun je altijd informeren bij de coördinator. Je vindt zijn/haar contactgegevens in je bevestigingsmail.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. In veel gevallen komen wij je ophalen of we zorgen voor vervangend vervoer.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. Belangrijk om te weten is dat je een eigen risico hebt van € 75,-.
-
Bel met de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder.
-
Bel allereerst de medewerkers van onze servicedesk: 043 - 60 15 338 doorkiesnummer 7 en zij helpen je verder. Verzeker je van het feit dat je een juist ingevuld proces-verbaal hebt laten opmaken bij de politie én dat je de fiets aantoonbaar in de app op slot hebt gezet. Belangrijk om te weten is dat je een eigen risico hebt van € 75,-.
Onze helpdesk zal je een instructiekaart toe sturen over hoe verder te handelen.
-
Wanneer je gereserveerd hebt krijg je een bevestiging. Het enige wat je dan hoeft te doen is de app te downloaden en jouw fiets af te halen bij de desbetreffende locatie.
-
Download de app om ter plaatse het bluetooth fietsslot te kunnen openen.
-
We vragen je om akkoord te gaan gaat met de deelnamevoorwaarden, en de privacyvoorwaarden, zodat je weet hoe onze dienstverlening eruitziet.