Ga direct naar het artikel

Vraag?

Vind snel een antwoord

Over Zuid-Limburg Bereikbaar
 • Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg en de Zuid-Limburgse gemeenten. Het programma wordt mede gefinancierd door het Ministerie IenW, de provincie en gemeente Maastricht.

  Het programmabureau is opgericht in 2010 en werkte tot het najaar van 2019 onder de vlag van Maastricht Bereikbaar.

  • Zuid-Limburg Bereikbaar begeleidt werkgevers bij het in kaart brengen van de manieren waarop werknemers naar hun werk reizen.
  • We dragen bij aan het vestigingsklimaat voor bedrijven. We denken graag mee met ondernemers en belangenorganisaties over logistieke oplossingen die de efficiency van transport, opslag en distributie vergroten. Zo werken we ook concreet aan een emissieloze stad.
  • Samen met beheerders van infrastructuur, aannemers en overige stakeholders is Zuid-Limburg Bereikbaar aan de slag om hinder door werkzaamheden en topdagen te beperken. 
  • De afgelopen jaren is ingezet op samenwerking met diverse partners om innovatieve projecten in Zuid-Limburg te realiseren. Denk daarbij aan het continueren van Talking Traffic en het introduceren van Mobility as a Service. Beide projecten zijn onderdeel van de digitaliseringsopgave waarvoor we ook in Zuid-Limburg staan.

  Samen met vele partners werkt Zuid-Limburg Bereikbaar aan de bereikbaarheid van stad en regio. Mobiliteitsmaatregelen gaan niet alleen files tegen, ze zorgen ook voor CO2-reductie en voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Zo dragen we bij aan de ambities uit het Klimaatakkoord, de provinciale Mobiliteitsvisie en lokaal beleid. En bundelen we krachten om de Omgevingsvisie gericht mee uit te voeren. Een integrale aanpak dus.

 • Helpen om het reisgedrag van forenzen, bezoekers en goederenvervoerders  aan te passen zodat de regio Zuid-Limburg een gezond woon-, werk- en leefklimaat houdt.

 • Programmadirecteur: Louis Prompers
  Programmasecretaris: Agnes van Zaanen

  Mobiliteitsmakelaars: Rob Schaap, Bernice Reijnders, Pascale Plusquin en Rosy Meulendijks  
  Communicatie en persvragen: Désirée Florie

  Kijk voor een overzicht van alle medewerkers hier.

 • Zuid-Limburg Bereikbaar helpt forenzen en overige reizigers slimmer op weg. Samen met vele partners werken we aan structureel ander reis- en werkgedrag bij forenzen, bezoekers en goederenvervoerders. Voor een gezond woon-, werk- en leefklimaat in Zuid-Limburg organiseren wij diverse acties en bieden we producten en diensten aan om slim mee te reizen en werken.

 • Zuid-Limburg Bereikbaar helpt werkgevers, ondernemers en overheden in de regio aan mobiliteitsoplossingen. We bieden werkgevers een pakket aan maatregelen dat concreet bijdraagt aan de actuele (maatschappelijke) doelstellingen: duurzaam ondernemen en goed werkgeverschap. We helpen met een plan van aanpak en het realiseren daarvan.

 • Onder andere hoe Zuid-Limburg Bereikbaar de gedragsverandering naar structureel anders en duurzaam reisgedrag aanpakt. Kijk op https://www.zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/aanpak/.

  Maar ook bieden wij mobiliteitsoplossingen op maat. Zie https://www.zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/projecten-en-producten/

 • We hebben verschillende producten waarbij medewerkers van aangesloten partners of in sommige gevallen inwoners een probeerervaring op kunnen doen, zoals Ontdek de e-bike of Ontdek het OV. Kijk op www.maakdebeweging.nl/nl/ voor het overzicht.

 • Kijk op www.zuidlimburgbereikbaar.nl/nl/projecten-en-producten/ voor een overzicht met al onze producten om duurzamer en slimmer te reizen of neem contact op met een van onze mobiliteitsmakelaars voor een persoonlijk gesprek.

Ik wil meedoen aan Ontdek de e-bike
 • Iedereen die woont of werkt in Zuid-Limburg mag gratis deelnemen aan Ontdek de e-bike. We hebben een poule van 40 e-bikes met enkele speedbikes en een elektrische bakfiets. Daarnaast hebben we ook een beperkt aantal vouwfietsen tot onze beschikking (niet elektrisch).

  De probeerweek duurt één week (tenzij anders aangegeven), van donderdag tot donderdag.

  Geregeld staan er ook fietsen bij onze aangesloten partners, zodat de medewerkers vanuit hun werklocatie kunnen starten met de probeerweek. • Om een e-bike te reserveren, heb je een account nodig op de website van ontdek de e-bike en download je de bijbehorende app (Google Play / App Store). Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je op de app inloggen, zie je welke fietsen beschikbaar zijn en kan je een reservering maken. In de app ga je akkoord met de algemene bruikleenvoorwaarden van de fiets. Je ontvangt een automatische mail met de bevestiging van je reservering en datum en tijdstip van het ophalen en terugbrengen.

   

 • We stimuleren wel het gebruik van de App (Google Play / App Store). Je hebt al je gegevens bij elkaar staat en kunt deze ook tonen bij het ophalen en terugbrengen van de fiets. Zo hoef je niet onnodig te printen, want je bruikleenovereenkomst toon je digitaal.
  Beschik je niet over een smartphone? Dan kun je via de website inloggen en een reservering maken of contact opnemen met Cycle Center. Zij helpen je dan bij het maken van een reservering.

 • Het centrale Uitgiftepunt is in Valkenburg: De Leeuwhof 21.

  Geregeld doen we ook acties waarbij we in Zuid-Limburg op locatie aanwezig zijn voor de uitgifte van de e-bikes. Alle lopende acties voor inwoners en forenzen van Zuid-Limburg Bereikbaar zijn te vinden op de website MaakdeBeweging.nl

  • November – april: van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur
  • Mei – oktober: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur 

  Kijk voor de uitgebreide openingstijden op Ontdek de e-bike

 • De fietsen staan regelmatig op locatie bij de werkgever. De werkgever informeert hierover zijn medewerkers en biedt de mogelijkheid om een fiets te reserveren. 

  Wil je zelf een geschikt moment kiezen om een (speed) e-bike te proberen, maak dan gebruik van het Centraal Uitgiftepunt.

   

 • Deelname is volledig gratis. 

 • Deelname is volledig gratis maar we vragen je wel na afloop via een enquête over hoe je de probeerweek hebt ervaren. Met deze ervaringen ons product verbeteren. Voor de overige voorwaarden raden we je aan om de bruikleenvoorwaarden en productvoorwaarden goed door te nemen, deze vind je in de App en op de website https://ontdekdeebike.nl/voorwaarden.html

 • De e-bike is verzekerd tegen schade en diefstal. Bij schade is er wel een eigen risico van € 35. Bij het opzettelijk toebrengen van schade, treedt de verzekering niet in werking. Alle kosten zijn dan voor de veroorzaker van de schade. Je leest er meer over op de website van Ontdek de e-bike en in de bruikleenvoorwaarden.

Ophalen en terugbrengen van de e-bike
 • Wanneer je een reservering maakt, krijg je een bevestigingsmail met daarin de datum en tijd voor het ophalen van de e-bike. Het ophalen van de e-bike is altijd op een donderdag na 15.00 uur. Kijk hier voor de openingstijden van Cycle Center. 

 • De probeerperiode is van donderdag tot donderdag. De gereserveerde e-bike staat voor je klaar op de ophaaldag na 15.00 uur. Eerder ophalen is niet mogelijk, omdat de e-bikes in gebruik zijn. Later ophalen kan alleen bij uitzondering in overleg met Cycle Center, dit betekent wel dat je probeerperiode korter is dan een week. 

 • Je hoeft niks mee te nemen behalve (een kopie van) je ID en de bevestiging van de reservering in de App. Laat de geaccepteerde bruikleenovereenkomst zien op de App en Cycle Center doet de rest. Beschik je niet over een smartphone dan kun je ook de ingevulde bruikleenovereenkomst uitprinten. 

 • Wanneer de probeerperiode afloopt krijg je hierover een e-mail. Je moet de e-bike terugbrengen voor donderdag 11.00 uur. 

 • Nee dit kan niet. De probeerperiodes lopen van donderdag tot donderdag. Op de dag dat jij de e-bike terug brengt, start ’s middags weer een nieuwe probeerperiode waarvoor de e-bike klaar moet staan.
  Je kunt de e-bike wel eerder terug brengen, dit betekent wel dat je probeer periode korter dan een week duurt. 

 • Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je schade hebt, dan maak je hiervan een foto en maak je een melding via de app. Is de schade zo groot dat je niet meer kan fietsen of dat het tot grotere problemen leidt? Neem dan direct contact op met onze servicedesk. Zij helpen je snel verder.

  Telefoonnummer: 085 - 73 25 666 (bereikbaar tussen 08.00 en 21.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 21.00 uur).

Ik wil meer weten over korting op een fiets/e-bike
Contact met Ontdek de e-bike
Over het abonnement P+R Maastricht Noord
Over ontdek de e-car
 • Doet je werkgever mee, dan kun je direct je interesse bij ons kenbaar maken via de website Ontdek de e-car. Je ontvangt van ons bericht als je mee kunt doen aan Ontdek de e-car met een aanmeldlink naar het platform van GoodMoovs. Na het aanmaken van een account en daarmee het goedkeuren van de gebruiksvoorwaarden kun je kiezen wanneer en met welke elektrische auto je jouw probeerervaring wilt starten.

 • Alleen werknemers van aangesloten partners die zich hebben aangemeld voor Ontdek de e-car kunnen meedoen. Op de website vind je een overzicht met alle werkgevers.

 • De probeerperiode duurt 13 dagen, waarbinnen 2 weekenden vallen. De ophaaldag is op een vrijdag en de terugbrengdag - twee weken later - is op een donderdag. Op beide dagen is dit gepland om 15.00 uur bij zowel Janssen Kerres (Renault /Nissan) en Keram (BMW/Mini) in Heerlen en Maastricht.

 • Je betaalt een eigen bijdrage van € 75. Belangrijk om te weten is dat je een eigen risico hebt van € 250.

 • Er zijn verschillende typen elektrische auto’s. Als je inlogt op het platform van GoodMoovs zie je welke elektrische auto’s beschikbaar zijn in de door jou geselecteerde probeerperiode.

 • Bekijk de website van Ontdek de e-car voor meer informatie en een uitgebreide pagina met vragen en antwoorden. 

  Je kunt ook contact opnemen met de servicedesk van GoodMoovs via info@goodmoovs.com en tel. 085 732 56 60, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur. Buiten deze tijden is dit nummer ook 24/7 bereikbaar bij een noodsituatie.

Deelnamevoorwaarden Ontdek het OV
Vervolgaanbod Ontdek het OV
 • Tijdens het vervolgaanbod kan je 4 weken blijven doorreizen met de Goede Zaakpas en kan je een eventuele regeling treffen met je werkgever. Daarnaast ontvang je van ons een abonnementsadvies.

 • Wij hebben alleen afspraken met vervoer Arriva, je kunt bij Arriva een abonnement met korting afsluiten die oploopt tot 40%.
  Bij andere vervoerders zijn er geen afspraken gemaakt en kun je via de betreffende websites een abonnement afsluiten. 

 • Tijdens jouw deelnameperiode ontvang je een e-mail met daarin een link voor het invullen van een vragenlijst. Tijdens het invullen van deze vragenlijst kan je aangeven of je akkoord gaat met het vervolgaanbod.

 • Als je in Nederland woont en gedurende de probeerperiode meer dan 50% van je werkdagen gebruik hebt gemaakt van het OV voor je woon-werkreizen en je serieus overweegt om het openbaar vervoer vaker voor dit doel te gaan gebruiken, krijg je van ons een vervolgaanbod.

Ontdek het OV in combinatie met P+R
Ontdek het OV in combinatie met een vouwfiets
Over deelfietsen
 • Deelfietsen zijn fietsen die iedereen gratis of tegen betaling kan gebruiken. Je hebt deelfietsen met en zonder een deelfietsstation waar je de fiets ophaalt en terug brengt. De deelfiets is een ideaal vervoermiddel om de laatste kilometers van/naar het treinstation af te leggen of voor de laatste kilometers als je je auto aan de rand van de stad parkeert. Daarnaast kun je een deelfiets ook goed gebruiken om de stad te ontdekken of om je tussen verschillende locaties in de stad te verplaatsen. 

  In Limburg kennen we de OV-fiets die je op verschillende treinstations vindt. In Maastricht is er ook het deelfietssysteem van Arriva Nextbike.

 • In de App van NS zie je terug waar je OV-fietsen bij de treinstations kunt huren en of ze beschikbaar zijn op moment dat je er gebruik van wil maken. 

  De Nextbike fietsen in Maastricht vind je op 9 locaties zoals het Mosae Forum, de drie stations en Boschstraat in Sphinxkwartier.
  Via de Nextbike App zie je waar de locaties zijn en hoeveel fietsen er staan.

  Op de Slimme Kaart vind je alle informatie over de deelfietsen in Limburg terug met daarbij de beschikbaarheid van het aantal fietsen. • In Limburg vind je op verschillende (grotere) treinstations de OV-fiets. Je huurt de fiets tegen betaling met je OV-chipkaart en mag deze vervolgens vrij stallen tijdens je gebruik. Op einde van de dag breng je de fiets weer terug naar het station.

  In Maastricht heb je twee systemen namelijk de OV-fiets die je bij de drie stations kunt huren. Daarnaast is er het deelfietssysteem van Arriva Nextbike. Dit systeem maakt gebruik van de stations (inmiddels 9 stations doorheen de stad) waar je de fiets kan huren tegen betaling en bij elk ander deelstation mag terugbrengen in de stad.
  Het complete overzicht van alle deelfietsen vind je terug op onze Slimme Kaart op de website van MaastrichtBereikbaar.nl.

  Het huren van de OV-fiets gebeurt via je OV-chipkaart waaraan je betaalgegevens gekoppeld zijn. Staan de fietsen in een fietskluis dan open je deze ook met je OV-chipkaart. 

  Voor het huren van de Nextbike fietsen koppel je een betaalkaart zoals een creditcard aan de App, zodat de gemaakte kosten automatisch van je rekening worden geschreven. Via de App kun je een fiets openen en sluiten.

 • OV-fiets

  Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 3,85 per keer, tot 24 uur. Voor langer gebruik van de OV-fiets betaal je een extra huurperiode (tot maximaal 72 uur). Na 72 uur betaal je daarbij per 24 uur een toeslag van € 5.

  Nextbike

  Een jaarabonnement kost € 60, daarmee kun je de fietsen onbeperkt gebruiken tot 30 minuten per rit. Voor elke volgende 30 minuten betaal je € 1 extra.

  Zonder abonnement kost een rit van maximaal 30 minuten € 1,50, dit betaal je via je creditcardgegevens die gekoppeld zijn aan de app.Fit thuis, slim eropuit
  1. Vul vóór 18 december de online planner in en maak zo je goede voornemens kenbaar. Inspireer anderen door jouw voornemen te delen via je social media kanaal. 
  2. Maak het jezelf makkelijk met een van onze hulpmiddelen of een probeeractie. 
  3. Vertel ons hoe het gaat. Deel vóór 11 januari je ervaring met ons, dan maak je automatisch kans op een e-bike. Als je de online planner hebt ingevuld, krijg je van ons vanzelf een mailtje met het verzoek om je verhaal te delen.
   Tussentijds kun je ook updates via social met ons delen, gebruik daarbij de #-tags met #Fitthuis #Slimeropuit en tag Zuid-Limburg Bereikbaar zodat wij ook zien hoe goed je bezig bent.
  4. De jury buigt zich over de inzendingen en beslist wie de hoofdprijs wint. In de week van 18 januari maken we de winnaar bekend.
  • De hoofdprijs is een e-bike of fiets naar keuze t.w.v. €2.500,- (incl. 1 slot, 1 fietshelm, 1 fietstas en 1 jaar verzekering) verkrijgbaar bij een van de aangesloten rijwielhandelaren

  • Alle mensen die hun ambitie uitvoeren maken kans op een leuke prijs. Bekijk hier het overzicht van de prijzen en het cadeautje voor de eerste 100 deelnemers.

   • 25 x cadeaubon van Bever t.w.v. € 25
   • 25x cadeaubon van Decathlon t.w.v. € 25
   • 25x cadeaubon van Media Markt t.w.v. € 25
   • 25x cadeaubon van Local7 t.w.v. € 25
   • De eerste 100 deelnemers krijgen een gratis Dopper fles 
 • In de week van 18 januari maken we de winnaar van de hoofdprijs bekend. De winnaar wordt aangewezen door een deskundige jury. Vanaf 11 januari 2021 buigen zij zich over de inzendingen. De volgende punten tellen mee: 

  1. Je inzending: hoe concreet is je voornemen?  
   • Fit Thuis: je voornemen helpt jou om fit te blijven in je (tijdelijke) thuiswerksituatie. Hoeveel minuten ga je extra bewegen? Zowel oefeningen thuis als lopen of wandelen in de buurt tellen mee. 
   • Slim eropuit: je gaat slim en duurzaam van en naar je werk te reizen.Wat is de impact van je voornemen op het milieu? Hoeveel CO2-uitstoot ga je besparen per rit en hoe vaak laat je de auto staan? 
  2. De overtuiging in je plan van aanpak; hoe ga jij je eigen voornemen ook realiseren? Schakel je hulplijnen in? Laat dan een familielid, vriend, goede buur je inzending ondersteunen! 
  3. Originaliteit en diversiteit in beweeg- dan wel vervoerswijzen. 
  4. Voorbeeldfunctie: je inzending is natuurlijk ingevuld op MaakdeBeweging.nl. Deel je je voornemen op je eigen sociale media kanalen? Dan kan de jury de positieve impact op anderen meewegen.
  5. Safety first: alleen inzendingen waaruit blijkt dat corona-maatregelen en andere veiligheidsnormen (veilig verkeer / veilig sporten) gegarandeerd zijn, dingen mee naar de prijzen. 

  We geven als werknemers van Zuid-Limburg Bereikbaar graag het goede voorbeeld., Want ongetwijfeld kunnen wij ook wij ons gedrag verder verbeteren om 'Fit thuis' te werken en 'Slim eropuit' te gaan. Naar de prijzen dingen we echter niet mee, die gaan naar inzenders die niet bij Zuid-Limburg Bereikbaar werken. 

  1. Voorzitter jury: Gert-Jan Krabbendam wethouder Klimaat en energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit Gert-Jan Krabbendam is tevens voorzitter van Stuurgroep Zuid-Limburg Bereikbaar.
   Voor zijn persoonlijke vervoer geeft hij de voorkeur aan de fiets. Tijdens de coronamaatregelen maakt Gert-Jan Krabbendam tijd vrij voor thuiswerkrondjes en blijft hij ‘Fit thuis’. Duurzaamheid zal zeker meetellen in het jury-oordeel van de voorzitter.     
  2. Lekker, gezond eten en genoeg beweging, daar krijgt Ellis Visser positieve energie van. De heerlijke recepten op haar website healthtastic.nl helpen anderen gezonder te eten en leven. Ellis gelooft in afspraken maken met jezelf. “Daarmee daag ik mezelf uit en is het vanzelfsprekend dat ik de fiets pak in plaats van de auto en geen koekje maar een appel. In mijn pauzes wandel ik door het park. Dan loop ik vaak via mijn moestuin achter mijn huis terug. Natuurlijk met verse groenten of kruiden onder mijn arm voor de lunch of het avondeten. Een perfecte combinatie tussen ontspanning, beweging en gezond eten!”
  3. Inèz Delsing: “Als communicatie- en programma assistent bij Stadsregio Parkstad Limburg ben ik altijd in de weer met mooie beelden uit de regio. Buiten geniet ik daar ook live van. Af en toe op de fiets naar het werk, maar ook wandelend of met hardloopschoenen aan. In de auto rijd ik volgens de technieken uit de cursus ‘Het nieuwe rijden’. Beter voor het milieu en dat geeft een goed gevoel. Wat je graag doet, hou je makkelijker vol. Plezier ontdekken in de nieuwe voornemens ga ik positief mee laten wegen als jurylid.”Thuiswerktips
  • Zorg voor een goede werkplek: een goed bureau, goede stoel en goed scherm: wissel zittend werken af met staand werken. Vraag je werkgever om hulp!
  • Richt een werkplek in die je ná het werken ook goed af kunt sluiten.
  • Zorg voor een goede internetverbinding en installeer programma’s om makkelijk op afstand te werken: Teams of Zoom, Google Drive of DropBox.
  • Plan je werkzaamheden en 3 maak afspraken met collega’s over je beschikbaarheid.
  • Houdt vaste werkuren aan en neem regelmatig een pauze.
  • Kies minimaal één langer beweegmoment dat bij je past en neem het op in je planning van de dag. Voor de één werkt bewegen direct na het opstaan goed, een ander plant liever iets tijdens de lunchpauze. Weer anderen genieten van beweging voor of na het avondeten.

  Zet je momenten op onze beweegkalender en streep ouderwets af. Dan heb je aan het eind van de week wel een mooie beloning verdiend! 

  • Hou je normale ritme aan: ga op tijd naar bed, zet je wekker, eet een ontbijt, neem een douche en begin aan je dag.
  • Zorg voor een ochtendritueel. Douche, ontbijt en kleed je zoals je gewend bent.
  • Gebruik de reistijd die je eerst had als tijd om te bewegen: probeer eens ochtendgymnastiek of een buitenwandeling om fit aan je dag te beginnen. 
  • Plan je pauzes, ook tussen werkoverleg en vergaderingen! Leg bijvoorbeeld niet automatisch een uur vast voor een afspraak, maar 50 of 55 minuten. Dat geeft ruimte! 
  • Blijf bewegen, ook als je zit! Praktische tips hiervoor zijn bijvoorbeeld: strek af en toe je benen en doe wat oefeningen. Zorg ervoor dat je camera op afstand staat, zodat je nog genoeg bewegingsruimte hebt, maar toch in beeld blijft tijdens het bewegen. Er zijn genoeg oefeningen te vinden die je achter je bureaustoel kunt doen, kijk bijvoorbeeld eens op naar het filmpje op Youtube van de Wehkamp.
  • Plaats niet alles binnen handbereik, zodat je tijdens je werkdag nog moet lopen bv. naar de printer of voor een kopje koffie. Voldoende drinken is belangrijk en mooi te combineren met een (wandel)pauze.
  • Tijdens het thuiswerken kun je tussendoor best wat huishoudelijk werk doen. Stofzuigen, ramen lappen, de was ophangen en in de tuin werken vormen een prima beweegmoment. 
  • Ontspan na het werk even en ga niet meteen aan de slag met het huishouden.
  • Sluit je dag af met iets leuks. Je hebt nu geen reistijd.  Besteed die tijd nu bijvoorbeeld aan een wandeling of videobellen met een vriend(in) of oude bekende.
  • Kook iets lekkers en geniet van een heerlijke maaltijd! 
  • Ga met één collega of vriend/vriendin in de buurt een broodje halen en maak een lunchwandeling in het park.
  • Zet één digitale afspraak om in een wandel of fiets afspraak.
  • Heb je een nieuwe collega? Of wil je weer eens gezellig bijpraten met een goede collega? Plan dan een ontmoeting! Dit kan met een informele video-call of, als je dicht bij elkaar in de buurt woont, tijdens een wandelingetje. 
  • Boodschappen doen? Pak zoveel mogelijk de fiets of loop naar de winkel.
Slim eropuit tips
 • Woon je op wandel- of fietsafstand van je werk? Dan hebben we volgende tips voor je die je slim en duurzaam op weg helpen:

  • Maak je fiets winterklaar; denk ook aan je fietsverlichting!
  • Zorg voor regenkleding, handschoenen en een muts.
  • Probeer eens een e-bike.
  • Ken je een collega die in de buurt woont? Spreek af om samen naar het werk te wandelen of te fietsen.
  • Reis je met de bus of trein? Dan telt wandelen of fietsen naar bushalte of station ook mee in je beweegtijd! Misschien kun je een mooie omrijroute kiezen (op de terugweg). 
 • Voor alle automobilisten geldt: 

  • Controleer elke twee maanden je bandenspanning! Met de juiste bandenspanning bespaar je CO2, rijdt je zuiniger, veiliger en zorg je voor minder geluidsoverlast. 
  • Het nieuwe rijden: remmen en weer optrekken kost brandstof. Door goed vooruit te kijken in de auto, voorkom je onnodig remmen. Rol liever uit wanneer je snelheid moet minderen. Ook op tijd doorschakelen naar de volgende versnelling vermindert je brandstofverbruik. 
 • Gebruik deze tijd dan eens om voor- en nadelen van alternatieven op een rijtje te zetten. Je kan daarbij denken aan:

  • Is autodelen iets voor jou? Je kan je eigen auto verhuren of juist je auto inruilen en zelf een andere auto delen. In beide gevallen valt aardig wat geld te besparen. Bekijk de mogelijkheden op de pagina autodelen.
  • Overstappen op elektrisch rijden? Bekijk ons probeeraanbod om een elektrische auto te proberen als medewerker van een aangesloten partner. 
Van voornemens naar werkelijkheid
 • Vul de online planner in en help jezelf goed en concreet op weg. Vraag je je af hoe je het kan volhouden? We hebben een paar tips voor je!

  • Begin op een goed moment; het is makkelijker om met goede voornemens aan de slag te gaan als je er ‘mentale ruimte’ voor vrij hebt.
  • Houd de drempel laag; je bereikt je doel waarschijnlijk sneller als je kleine stappen in de goede richting zet.
  • Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Zorg dan dat je alleen fruit of gezonde snacks in huis hebt. 
  • Voorkom excuses om niet te beginnen. Bijvoorbeeld: wil je op maandag op de fiets naar je werk? Bereid dat op zondagavond voor. Bekijk het weerbericht. Is regen verwacht? Leg dan je regenpak alvast klaar. Zijn je banden opgepompt en doet fietsverlichting het? Welke fietskleding past bij de afspraken die je maandag hebt? Enzovoort. 
  • Gun jezelf een beloning als je je doelen behaalt die week. 
  • Deel je voornemens met anderen; je zult zien dat je blij wordt van hun feedback als je goed op weg bent!
  • Zet je momenten op onze beweegkalender en streep ouderwets af. Dan heb je aan het eind van de week wel een mooie beloning verdiend!